След последните случаи на убийства у нас, организациите от Алианса

...
След последните случаи на убийства у нас, организациите от Алианса
Коментари Харесай

Неправителствени организации настояват за спешни мерки срещу насилието

След последните случаи на убийства у нас, организациите от Алианса за отбрана от принуждение, учредено на пола, излязоха с обща декларация, в която упорстват за незабавни законодателни промени.

Целта – гарантиране на живота и сигурността на потърпевшите от принуждение.

Все по-често се следи принуждение, прилагано при смесени бракове, както и нарастване на случаите, при които един човек прави принуждение върху няколко души.

От Алианса приканват ръководещите и за неотложно влизане в действие на към този момент подписаната Истанбулска спогодба, която задължава страната да реагира незабавно при случаи на принуждение. До този миг тя е утвърдена от 24 страни членки на Съвета на Европа.

Конвенцията изисква от страните приемането на особено законодателство или усилване на съществуващото, обезпечаването на незабавна отбрана. Задължение на страните ще стане да дават услуги за отбрана във всички форми – консултативни и спешни центрове, подслони и национални телефонни линии.

Според ръководителя на Алианса Геновева Тишева са нужни и незабавни промени в българското законодателство.

Нарушението на ограничаващата заповед, да вземем за пример, да се смята за тежко закононарушение. „ Когато се касае за ликвидиране или телесна щета в подтекста на домашно принуждение, те да бъдат наказвани по-строго, а преследването като действие, дебненето, да бъде криминализирано до 5 години”, споделя тя.

Друг приоритет е построяването на повече предпазени жилища у нас, защото сега в София има един спешен център с осем души личен състав.

„ На 10 хиляди души население би трябвало да има едно място за настаняване в спешен център”, споделя Диляна Маркова, която работи в център за възобновяване, консултиране и психотерапия.

Организациите упорстват измененията да станат факт доникъде на октомври.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР