След последен опит да възстанови връзката с "Опортюнити", който "замлъкна"

...
След последен опит да възстанови връзката с "Опортюнити", който "замлъкна"
Коментари Харесай

НАСА се готви да се сбогува с марсохода Опортюнити

След финален опит да възвърне връзката с "Опортюнити ", който "замлъкна " преди осем месеца, НАСА се готви да се сбогува със своя марсоход-рекордьор, оповестяват Асошиейтед прес и Франс прес.

Американското галактическо ръководство изгуби контакт с "Опортюнити " на 10 юни предходната година. Марсоходът стана жертва на една от най-интензивните и продължителни марсиански прашни стихии от десетилетия, която му попречи да зареди слънчевите си акумулатори. От тогава НАСА направи многочислени опити да "събуди " роувъра, само че без резултат, напомня Българска телеграфна агенция.

Заради неналичието на връзка с "Опортюнити " галактическото ръководство се готви да оповести кончината на марсохода - 15 години след идването му на Червената планета.

"Опортюнити " кацна на Марс през 2004 година За времето, прекарано на Червената планета, марсоходът измина рекордните 45 километра. Роувърът сложи и връх по устойчивост, функционирайки години наред, в случай че беше програмиран за 90 дни.

Братът-близнак на "Опортюнити ", "Спирит ", беше провъзгласен за "покойник " през 2011 година - година, откакто заседна в пясъка и връзката с него прекъсна, напомня Асошиейтед прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР