След поредната вълна на ковид тази година се завърна и

...
След поредната вълна на ковид тази година се завърна и
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Грипната вълна ще бъде възходяща още няколко седмици

След следващата вълна на коронавирус тази година се завърна и грипът. Беше оповестена зараза в Благоевград, вижда се повишение на заболеваемостта и в други области.

„ Към момента в НЦЗПБ всички позитивни проби са за грип вид А (H3N2, „Камбоджа“). Има още време за грипната зараза и е допустимо в края ѝ да се открият и други варианти “, съобщи пред Българска национална телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Този вариант протича типично като грип, само че малко по-тежко, с повече хоспитализации, добави тя. Типичното е бързо начало, с температура, изнемощялост, болки в мускулите, главоболие, хрема, болки в гърлото и суха кашлица.

Децата и младежите до 18 години, както и възрастните над 65 години са измежду най-засегнатите групи. Засичани са коинфекции сред този грип и вируси, причиняващи остри респираторни болести.

„ След нулевата вълна от грип предходната година, сега имаме активизиране освен от грип, само че и от остри респираторни болести. Половината от вариантите, които потвърждаваме са от грип, половината са от остри респираторни болести “, сподели проф. Христова.

Миналата година строгите противоепидемични ограничения по отношение на коронавирус са съдействали за нулевата вълна от грип. Затова и грипната вълна сега не е толкоз мощна спрямо предните години. Половината от случаите са за месец март, другата половина – през януари и февруари.

„ Още няколко седмици вълната ще бъде възходяща, след това ще би трябвало към месец да се възстановяват нещата. В някои райони има задържане на едно равнище, в други има сензитивно повишение – в Благоевград беше оповестена грипна зараза. Има покачване в Шуменска, Ловешка област, Силистра “, изясни тя.

Ситуацията с ковид в страната сега е спокойна. Очаква се още понижаване на случаите, само че това не значи да загърбваме защитните ограничения, акцентира вирусологът.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР