След поредната структурна реформа в МВР отделът за Борба с

...
След поредната структурна реформа в МВР отделът за Борба с
Коментари Харесай

Бившият шеф на антимафиотите в Пловдив: Посъветваха ме да се оттегля, така искали “отгоре“

След следващата „ структурна ” промяна в Министерство на вътрешните работи отделът за Борба с проведената престъпност /БОП/ - Пловдив към този момент носи името „ Отдел -11 ”. Структурата, която до този миг обединяваше антимафиотите от Пловдив, Пазарджик и Смолян в отдел " Централен ", към този момент е с ново име, само че без шеф. Седмица след преструктурирането, последният шеф на БОП- Пловдив Димитър Александров е уволнен, а мястото към този момент е вакантно.  Както TrafficNews заяви, в края на февруари съвсем целия разполагаем състав на бранша е бил преназначен в особено основана нова конструкция. Извън " борда " са останали досегашният шеф Димитър Александров и още неколцина чиновници. На тях са им препоръчани работни места отвън антимафиотското звено. Александров е отказал препоръчаното му място в районното във Враца и е бил освободен със заповед на министър Иван Демерджиев. Антимафиотът твърди, че повода за неговото премахване са серия разработки по линия контрабанда на акцизни артикули, в които са забъркани лица от незаконния контингент, близки до ръководещите.
Прочетете още
Освобождаването на Александров е по сюжета, по който  в ОД Министерство на вътрешните работи -Пловдив бе закрита длъжността шеф на „ Човешки запаси ”. Това стана откакто кадровикът Траян Тодоров получи предложение да освободи стола си за някогашния шеф Димитър Балев, който искаше да напусне директорския пост, само че не и системата. Тодоров, който има 20 години стаж, получил  „ непристойно предложение ” да стане консултант на основния секретар или да премине на по-ниска служба, само че отказал. След като излезе в болнични, се наложи длъжността му  да бъде закрита.  Междувременно бе открита нова, с цел да може Балев да бъде назначен. " Новата " служба обаче е закрита единствено преди два месеца със заповед на предходния министър Бойко Рашков, който я редуцира във всички 28 дирекции. За да го в профил, управлението на ОД МВР  - Пловдив редуцира длъжността шеф – бранш „ Човешки запаси ”  и основават служба шеф на отдел " Административен ", която е безпредметна в системата на Министерство на вътрешните работи. След като бе освободен от работа, Александров също се съгласи да разяснява уволнението си пред TrafficNews.

- Защо се оказахте отвън Министерство на вътрешните работи след извършената структурна промяна?

- След като бе направена новата конструкция, аз пуснах заявление за новата служба, само че то не бе признато. Предложиха ми място във Враца, което аз отхвърлих и министърът ме уволни. На процедура преструктуриране няма. Реформата се състои в промяна на името, без да има някаква смяна във функционалността на отдела.

- Какъв е смисълът на това комплицирано административно деяние?

Това се прави само, с цел да може да се смени управлението на БОП – Пловдив. Всички чиновници, като се изключи трима сътрудници, бяха преназначени в „ Отдел 11 ”. Аз персонално  очевидно съм неуместен за управлението – професионалното и политическото управление на министерството.

-С какво сте неуместен?

- Нямам логичен отговор, защото резултатите на отдела бяха доста положителни. Имам двама чиновници, наградени с огнестрелно оръжие и двама, наградени с медали. Заловихме 51 кг хероин, 11 кг марихуана. Работехме по кибер закононарушения. Имайте поради, че в това време спецправосъдието бе закрито и съвсем нямаше работа по проведени незаконни групи.

 Но офанзивата стартира преди година, още при ръководството на министър Рашков и продължи и след неговата промяна. Бяха ми направени 3-4 инспекции за да ме принудят да си подам оставката, само че аз не го направих. Не бяха открити никакви нарушавания.  Затова пристъпиха към преструктуриране, защото законът дава това право. Това е врата за махане на неуместни, която се употребява много постоянно. Аз имам 25 години стаж в системата, като по-голямата част от времето съм работил в БОП. Минал съм през всички равнища и познавам добре работата на отдела. Бях назначен за шеф на отдела през април 2021 година и година по-късно стартира офанзивата. Първо пробваха да ме принудят да напусна самичък, шефът и зам. шефът на Групово дело БОП разговаряха с мен, казаха  ми, че „ от горната страна ” упорстват да се махна от БОП-а, само че без да акцентират какъв то и да е  мотив. След това разговарях с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров и зам. министъра Емил Ганчев, които също ме посъветваха да си намеря друга работа.  Явно не съм оправдал упованията им.

-Очакванията към началника на БОП не са ли да разкрива проведени незаконни групи?

На доктрина – да. Но в действителност работата по тъкмо една такава проведена незаконна група, която се занимава с контрабанда на цигари в изключително огромни размери е в основата на офанзивата против мен.

-Може ли да бъдете по-конкретен?

За страдание не, защото касае разработки, които не са завършили. Но аз и сътрудниците ми засегнахме огромни ползи. Говоря за контрабанден канал за акцизни артикули, през който минаваха камиони с цигари. Част от хората, за които приказвам, са свързани както с някогашния министър Рашков, по този начин и с Васил Божков. И сега, в който Рашков пристигна на власт, тези хора започнаха да търсят метод да се разплатят с мен. В следствие и пловдивското трио –Узунов, Ганчев и Тодоров взеха решение да си разчистят мястото за техен човек.

- Беше ли кръстосан този канал?

Не, тъй като бяхме предадени от вътрешната страна.

- Какво се случи след това?

- След диалозите и инспекциите против мен, бях изпратен на границата. След като командировката ми завърши, се мина към структурна промяна.

- Каква, съгласно вас е настоящата конюнктура в териториалното звено?

-   Състоянието не е положително. Хората са демотивирани, защото знаят по какво сме работили и какъв е резултата от всичко това. От сходни „ промени ” печелят само чиновниците, които се скатават и си въртят синджирчето. От тях никой нищо не чака, с изключение на честност и смирение.

 - Ще обжалвате ли заповедта за освобождението ви?

Вече съм завел съм дело в Административен съд, тъй като считам, че тази заповед, с която съм уволнен, опонира на закона.

- Какво се случва на границата? Има ли сили Министерство на вътрешните работи да се оправи с мигрантите?

Натискът е доста огромен. За мигрантите е въпрос на оцеляване, хората бягат от войната и по тази причина са подготвени на всичко. За да се оправи Министерство на вътрешните работи с проведените канали, би трябвало да има съществено интернационално съдействие. Иска се държавна воля.

- А допустима ли е промяна в Министерство на вътрешните работи отвън лингвистиката?

- Реформа в Министерство на вътрешните работи  е допустима на доктрина, само че не знам кой би се наел. В момента в системата работят голям брой пенсионери и в случай че бъдат освободени, ще се получи вакуум за неопределен срок. Другият проблем е политизирането на министерството. По закон Министерство на вътрешните работи е деполитизирано, само че на процедура това е най- политизираното министерство. Това беше най- огромна неточност, която бе направена в годините на Прехода и в този момент берем плодовете.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР