След почивен ден в Рияд, рали Дакар 2023 рестартира с

...
След почивен ден в Рияд, рали Дакар 2023 рестартира с
Коментари Харесай

Себастиан Льоб в топ 3 след победа в етап 9 на рали Дакар 2023 - Други

След почивен ден в Рияд, рали Дакар 2023 рестартира с деветия си стадий. Отсечката, с дължина от 358 километра се оказа много предизвикателна, изключително в частта си, в която трасето бе залято с вода след проливните дъждове от предходните дни. Това докара и до съществени проблеми при някои участници, които изгубиха време, затъвайки в калните езера.

Изключително сполучлив за колите Prodrive Hunter се оказа правата към столицата на Саудитска Арабия. Пилотът на BRX Себастиян Льоб сграбчи третата си етапна победа в тазгодишния маратон, а втори и трети за деня се класираха Валдотас Зала и Герлен Шишри.



С триумфа си в обиколката към Рияд, 9-кратният WRC първенец съумя да се изкачи до третото място в генералното класиране при колите, посредством също и на огромните инциденти за Хенк Латеган (Toyota), който изпадна от челото на маратона. Льоб изостава с малко повече от 20 минути от втория в подредбата Лукас Мораес, като сигурно ще нападна „ среброто “ в тазгодишното рали.

За момента, като корав водач се обрисува Насър ал Атия, който е на път да вземе своята пета купа в „ Дакар “ и трета за Toyota. Катарецът има задатък от час и 22 минути по отношение на Мораес, като смъкна леко темпото и кара малко по-внимателно. Въпреки това бе измежду най-бързите 10 за деня.



На напълно други полюс се развиват нещата за отбора на Audi и по-конкретно за Карлос Сайнц. Испанецът към този момент претърпя злополука преди почивката, плюс закъснение поради помощ на сътрудника си Матиас Екстрьом, само че трябваше да изживее още един призрачен сън. Само на 6 километра след старта, Сайнц обърна болида си по таван след скок. И реши да постави завършек на присъединяване си в рали Дакар 2023 поради мощни болки в гърба.

Матадорът бе качен на хеликоптер, с цел да бъде откаран в болница за обзор, само че малко по-късно реши да се върне при навигатора си Лукас Круз и да изчака сервизния камион на тима, с цел да продължи присъединяване си. Вижте видео от случая:

В последна сметка Карлос Сайнц съумя да се придвижи до бивака на ралито, само че с насъбраните санкции и закъснение към този момент е отвън топ 100 при колите. Не са по-розови нещата и за другия водач на Audi Матиас Екстрьом, който макар мощното си каране в стадий 9, където приключи четвърти, е на 27-о място в генералното, на над 7 часа след водача Ал Атия.

Кошмарен ден имаше и ветеранът в класа на мотоциклетите Хоан Бареда. Испанецът падна тежко още в 16-ия километър на стадия и бе откаран в болница поради мощни болки. Така, водачът с съвсем 30 етапни победи в „ Дакар “ за следващ път се елементарни с фантазията си за купата на 2 колела.



Най-бърз в стадия бе Лучано Бенавидес от отбора на Husqvarna, който надви над Тоби Прайс (КТМ) и съотборника си Сакйлър Хоулс. Лучано, обаче, е едвам седми в генералното, където пък брат му Кевин Бенавидес, който кара за КТМ, е на трета позиция. Хоулс продължава да е водач, само че разликата му с Прайс е едвам 3 секунди и интригата при мотоциклетите си остава заплетена.

При камионите, в стадий 9 на рали Дакар също имаше огромни губещи. В случая това бяха водачите на Iveco Мартин Мачик и Мартин Ван Ден Бринк, които дружно с още няколко състезатели в класа затънаха на 136 километра след старта. Така чехът изгуби над 50 минути, а холандецът близо 40, което попари очакванията им за по-добро класиране.



Лидер в генералното продължава да е Алеш Лопрайс (Praga), който има близо 27 минути задатък пред Янус Ван Кастерен (Iveco). Ван Ден Бринк е трети, с 46 минути закъснение от лидера, а Мачик е на четвърто място, с час и 18 минути пасив.

Без драма в класа на ATV-четириколките, корав водач продължава да е Александър Жиру, който може да се поздрави с час и 19 минути преднина по отношение на Франциско Морено. В класа на дребните прототипи Т3 лидер продължава да е Гийом Де Мевиус, а при SSV-бъгитата в Т4 Рокаш Бачушка удържа фронта пред противника си Ерик Гочжал.

В Dakar Classic 2023 Хуан Морена с Toyota продължава да води пред сънародника си Карлос Сантаолала, само че разликата в наказателните точки посред им продължава да понижава.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР