След по-малко от месец спират от движение десетки асансьори в

...
След по-малко от месец спират от движение десетки асансьори в
Коментари Харесай

След по-малко от месец спират от движение десетки асансьори в страната

След по-малко от месец стопират от придвижване десетки асансьори в страната.
Спират от придвижване десетки асансьори в страната от началото на идната година.
Според европейския стандарт всяко устройство би трябвало да има инсталиран защитен щит, неналичието на подобен обаче ще наложи заключването на огромна част от асансьорните уредби.

За това предизвестяват техници от компаниите за поддръжка, предава Българска национална телевизия.

3000 са асансьорите в Русе, множеството от тях са на над 50 години,
постоянната профилактика е наложителна. “Щитът се инсталира под кабината,
би трябвало да устоя на натоварване, служи когато закъса асансьорът хората да не паднат в шахтата “,
разяснява в „ Денят стартира “ асансьорният механик Мирослав Бъчваров.
Прогнозата е за изострен дефицит на асансьорни техници в цялата страна, като по този метод асансьорите остават без професионална поддръжка.

Близо 500 лв. ще коства на един вход да извърши условието на евродиректива,

която ни задължава до края на годината да инсталираме защитни щитове под кабината на асансьорите.

От началото на 2019 година с такива щитове към този момент са всички асансьори в публични здания, които първи инсталираха защитното средство.

Това не е просто следващата евродиректива, транспонирана в националното ни законодателство, а избавително решение за хората, разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция Григор Къшов, основен шеф в основна дирекция „ Инспекция за държавен механически контрол “ в Държавната организация по метрология и механически контрол (ДАМТН).

По думите му статистика демонстрира, че най-вече злополуки се случват при опитите ни сами да излезем от затънал сред етажите асансьор, когато рискът да пропаднем в шахтата е голям.

По тази причина специалистът още веднъж подсети, че при повреда на асансьора е наложително да изчакаме експертна помощ, а техническите екипи би трябвало да са при нас до един час.

Наредбата

Заради честите произшествия при самоизваждане от 2024 година ще бъде наложително в жилищните здания под всеки предел на асансьорната кабина да има защитен железен щит по цялата ширина на разположената пред нея шахтна врата, планува Наредбата за безвредна употреба и механически контрол на асансьори. Целта на защитния щит е да удължи кабината и да защищити хората от проваляне в шахтата.

Щитовете ще би трябвало да бъдат инсталирани под всички асансьори, които са въведени в употреба преди 2014 година, когато са признати измененията в текста на Наредбата, с които се задължават всички новомонтирани асансьори да имат такова защитно оборудване.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР