След по-малко година се очаква да настъпи краят на монопола

...
След по-малко година се очаква да настъпи краят на монопола
Коментари Харесай

Руското ядрено гориво остава План Б за АЕЦ „Козлодуй“

След по-малко година се чака да настъпи краят на монопола на Русия върху доставките на нуклеарно гориво за единствената българска атомна електроцентрала АЕЦ „ Козлодуй “. Държавата към този момент е почнала процеса по диверсификация, а първата доставка на свежо нуклеарно гориво за V Блок се чака да бъде направена от американската Westinghouse през април 2024 година
Сложната диверсификация
Самият развой по подмяна на горивото се разисква още от 2012 година, само че до предходната година не бе направено съвсем нищо за отделяне от съветското въздействие. Диверсификацията обаче стана наложителна след нахлуването на Русия в Украйна и всички западни наказания, които бяха наложени на страната агресор.

Темата беше на дневен ред и при срещата на управлявалия близо 12 години министър председател Бойко Борисов с екс президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп през 2019 година Тогава се заприказва за „ експедитивното лицензиране и потребление на американско нуклеарно гориво за атомната електроцентрала „ Козлодуй “. Също толкоз експедитивно обаче, дни по-късно, АЕЦ „ Козлодуй “ и съветската нуклеарна компания ТВЕЛ подписаха контракт за доставка на съветско нуклеарно гориво в България до 2025 година и краят на съветския монопол се отсрочи.

В края на декември 2022 година АЕЦ „ Козлодуй “ най-сетне подписа десетгодишен контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво с Westinghouse. Тази пролет се чака да бъде заредена първата партида касети, само че преди да се случи това новото гориво би трябвало да получи лицензия от Агенция за нуклеарно контролиране (АЯР).
Бавното лицензиране
И макар че политиците чакат АЯР да се произнесе в " рационален период ", на въпрос за какъв брой време се лицензира ново нуклеарно гориво, специалистите постоянно отговорят " колкото е належащо ", защото най-важното в този развой е сигурността. А той е дълъг и доста комплициран – включва подаване на заявление, съпроводено със съответните разбори и издаване на позволение от нуклеарния регулатор на страната, следва поетапна промяна, тъй като презареждането на реакторите в началото става с замяна на една четвърт от горивото.

Засега одобряването на новото американско гориво за V Блок е на стадий лицензия от АЯР, която обаче още е в самото си начало, а също така беше осуетена от документални пропуски от страна на АЕЦ " Козлодуй ". Някои нужни документи не са били подадени към регулатора през юли, когато стартира процедурата, поставяйки под въпрос реализация на проекта за диверсификация. Ядрената централа има период до 15 октомври да даде документите или в противоположен случай регулаторът ще бъде заставен да откаже разрешението за потребление на нуклеарното гориво на Westinghouse. Междувременно преди дни беше заменен и изпълнителният шеф на централата, като в този момент още веднъж я оглавява Валентин Николов. 

На въпроси на Economic.bg до Министерството на енергетиката ще бъдат ли предадени документите в поставения период, отговорът на ведомството е, че неналичието им е била известна още при подаването на заявката на 19 юли тази година. 

АЕЦ " Козлодуй " осведоми Агенцията за нуклеарно контролиране, че до края на септември чака премахване на забележки в 12 механически доклада с разбори на сигурността. На базата на тези поправени от " Уестингхаус " доклади ще бъдат приключени плановете за изменение на оставащите два документа от нужните за издаване на позволение за осъществяване на поетапен преход на 5-ти блок към употреба с нов вид нуклеарно гориво, написа в отговора на МЕ. 

Там се показва още, че документите ще бъдат предоставени на регулатора в поставения период – 15 октомври. 
Plan B
И въпреки от министерството да са уверени, че " дейностите по лицензирането се правят според авансово планувания график ", разновидността за спомагателна доставка от съветската ТВЕЛ, която се е единствен снабдител на горивото, остава като Plan B за работата на блока.

Варианти за спомагателна доставка от ТВЕЛ са обсъждани, само че осъществяването на поетапен преход на 5-ти блок към употреба още от пролетта на 2024 година с нов вид нуклеарно гориво, създадено от " Уестингхаус ", е основен приоритет за АЕЦ " Козлодуй " за обезпечаване на надеждни доставки на свежо нуклеарно гориво, който има за цел на подсигурява непрекъснатата и безвредна работа на нуклеарните мощности ", споделят в отговора от отрасловото ведомство.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР