След по-голямото от очакваното първо повишение на лихвите през юли

...
След по-голямото от очакваното първо повишение на лихвите през юли
Коментари Харесай

ЕЦБ няма да спре да вдига лихвите, дори да докара рецесия

След по-голямото от предстоящото първо покачване на лихвите през юли Европейската централна банка отново е в клопката на рекордна инфлация и може да форсира стягането на паричната си политика на съвещанието в четвъртък (8 септември), съобщи Франс прес.

" Единствената въпросителна е дали Управителният съвет ще реши да увеличи главната рента с 50 или 75 базисни пункта ", съобщи икономистът от Ай Ен Джи Карстен Бжески.

Анализаторите залагат на втория вид - нарастване със 75 базисни пункта - предвид на скока с 9,1 на 100 на годишна основа на цените в еврозоната през август, което е връх от основаването на единната валута и е доста над заложените от ЕЦБ 2 на 100.

Еврото потъна тази седмица под прага от 0,99 $ за първи път от 20 години, защото надигащата се в еврозоната криза играе в интерес на зелената валута.

В момента единственият вероятен път за бранителите на еврото е този на " решителния метод " против инфлацията, дори " с риска за по-слаб напредък и по-висока безработица ", съобщи в края на август членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел.

Дилемата сред покачващите се цени и опасенията за криза забави дейностите на ЕЦБ, и то когато други огромни централни банки започнаха цикъл на покачване на лихвите.

" Ако една банка подцени устойчивостта на инфлацията, както направиха множеството от нас през миналата година и половина, и е прекомерно късно за съответното поправяне на политиката, то разноските ще са обилни ", сподели Шнабел. Така тя призна, че ЕЦБ дълго време е считала, че инфлационният потрес ще е временен.

" От първостепенно значение е обществеността да резервира доверието си в способността ни да съхраним покупателната дарба ", настоя тя. 

В Съединени американски щати, които са много по-напред в стягането на паричната политика, главните лихви на Управлението за федерален запас (УФР) са сред 2,25 и 2,50 на 100.

ЕЦБ увеличи лихвите си в края на юли сред 0 и 0,75 на 100.

Сблъсквайки се с икономическата неустановеност, ЕЦБ реши да спре действието на механизма, който през последните години предупреждаваше икономическите среди за желанията й.

ЕЦБ ще разполага в четвъртък с нови стопански прогнози, които ще отразяват и въздействието върху промишления бранш на спада на съветските доставки на газ към Европа.

Последните прогнози на ЕЦБ към момента залагаха на нарастване на брутния вътрешен артикул с 2,1 на 100 идната година, само че по-голямата част от анализаторите считат, че еврозоната ще влезе в криза тази зима.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР