След пет години на съдебни спорове делото за екологичното разрешително

...
След пет години на съдебни спорове делото за екологичното разрешително
Коментари Харесай

Пет години съдебни битки: Делото срещу ТЕЦ „Марица изток 2“ продължава

След пет години на правосъдни разногласия делото за екологичното позволение на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ , най-голямата въглищна централа на Балканите, е още веднъж пред Административния съд-Стара Загора. Въпросът дали централата може да продължи да работи, отделяйки в атмосферата серен диоксид и живак в количества надалеч над допустимите правила, е още веднъж на дневен ред.

Екологичните организации „ Грийнпийс “ България и „ За Земята “ възобновяват своята борба против държавната централа , обвинявайки я в причиняване на съществено замърсяване и вреди за здравето на хората в района. Делото беше заведено откакто Изпълнителната организация по околната среда разреши на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ да избегне въвеждането на софтуерни усъвършенствания за понижаване на излъчванията си .

За последните пет години политическата сцена в България видя редуването на три постоянни и четири служебни държавни управления, нито едно, от които не предприе стъпки за енергиен преход от въглищата към по-чисти енергийни източници. В същото време, Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ продължи да работи с потенциал, рядко преизпълнен 30% от опциите си, като се изключи късия интервал през 2022 година по време на енергийната рецесия в Европа.

Проблемът със замърсяването на въздуха от въглищните централи в района е сериозен, като Гълъбово и Димитровград остават последните обитаеми места в Европа с хронични равнища на замърсяване с серен диоксид. Въпреки това нито едно от предходните правосъдни съвещания не докара до съответни решения за ограничение на излъчванията.

На последното съвещание, извършено на 5 февруари 2024 година , съдът реши да не събира спомагателни доказателства и разгласи, че делото ще бъде решено въз основата на наличните материали. Това решение идва откакто специалисти, назначени от съда, показаха усложнения да отговорят на въпросите на съдията заради измененията в събитията от момента на правене на тяхната експертиза .

Случаят с Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ става знак на битката за по-чиста околна среда и здравословно бъдеще . Очите на обществото са ориентирани към старозагорския съд, който има късмет да сложи казус в отбрана на околната среда и здравето на хората в България. Решението по делото ще има дълготрайни последствия освен за района, само че и за енергийната политика на страната като цяло.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР