След пауза, продължила повече от месец, американската компания СпейсЕкс се

...
След пауза, продължила повече от месец, американската компания СпейсЕкс се
Коментари Харесай

Успех: космическата ракета Фолкън 9 на СпейсЕкс изведе в орбита спътник за нуждите на Катар

След пауза, траяла повече от месец, американската компания СпейсЕкс се завърна в играта! Тази вечер в 22:46 ч. българско време ракетата “Фолкън 9 ” изведе в орбита информационния сателит Es’hail-2 за потребностите на Катар. В 23:18 ч. спътникът наред се отдели от горната степен на ракетата-носител и стартира независим полет. Междувременно първата степен се завърна по проект върху плаваща платформа в океана. 

Днешният полет бе 18-ти за 2018-та година, с което СпейсЕкс изравни личния си връх (през 2017-та компанията също организира 18 изстрелвания). Но въпреки че към този момент е зима, работата на СпейсЕкс все още не е завършила! Предстоят още четири задачи за “Фолкън 9 ” до края на декември. В понеделник друга ракета ще би трябвало да изстреля по едно и също време над 70 дребни спътника. След това при започване на декември СпейсЕкс ще би трябвало да изпрати товарен транспортен съд “Драгън ” до “Международната галактическа станция ”. През последните дни от 2018-та година една ракета “Фолкън 9 ” би трябвало да изстреля сателит за потребностите на навигационната система GPS, а още една да изведе в космоса 10 спътника от системата “Иридуим ”.

Ако всички полети бъдат сполучливи, СпейсЕкс ще завърши една чудесна 2018-та година. Но каква нова 2019-та ни чака! Още при започване на януари ще би трябвало да дебютира корабът “Крю Драгън ” в безпилотен режим. Това е транспортен съд, който е предопределен да изпраща астронавти в орбита. Ако този първи негов безпилотен старт е сполучлив, “Крю Драгън ” ще стартира да транспортира екипажи до “Международната галактическа станция ” още към средата на 2019-та. Безспорно ни чакат вълнуващи времена!  

Запис от днешното политане: тук (Youtube Link)

Кадър от днешния полет. Photo credit: SpaceX

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР