След първото вливане у нас на прясна кръвна плазма с

...
След първото вливане у нас на прясна кръвна плазма с
Коментари Харесай

Първо вливане на кръвна плазма с антитела от излекуван от Covid-19 у нас

След първото вливане у нас на прясна кръвна плазма с антитела от оздравял от Covid -19, през днешния ден болният, на който е осъществено преливането, няма температура и се усеща добре.

Това разгласи ръководителят на Националния действен щаб генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски на постоянния брифинг в Министерския съвет.

Така е било задоволено настояването на доста хора, излекувани от Covid-19 с антитела, които непринудено са желали да дарят кръвта си. По думите на генерала те три дни били готвени, с цел да не се допусне предаване на инфекции и разкриване на най-подходящия донор, от съответната кръвна група. Ето за какво дарената кръвна плазма е от един оздравял човек с антитела.

През последното денонощие са били излекувани 33-ма души, като с тях общият брой на излекуваните става 266 случая.

Новозаразените през последните 24 часа са 51 случая . Те са открити при осъществени 1056 теста . Съобщавайки тази численост, ген. Мутафчийски обърна внимание, че се тестват 6500 души на един милион население .

С новооткритите общият брой на инфектираните с Covid-19 у нас става 1488 души .

Общо намиращите се в болница са 310 души, от тях 38 в интензивни отделения. През последното денонощие са умряли четирима души – двама в Ямбол, един във Видин и един в Плевен.

От новозаразените през последните 24 часа – 9-ма са медицински лица , с тях общият им брой става 164 души.

На въпрос за какво болница в Силистра е разгласила на уеб страницата си молба за дарения за маски, основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев изрази удивление, въпреки и да означи, че това е нейно право. Иначе уточни, че непрекъснато се прави презареждане със защитни дрехи и с други персонални защитни средства, само че даде и следния образец – за едно денонощие единствено в Спешната помощ в София се сменят сред 100 и 150 защитни костюма .

По време на брифинга стана ясно, че към този момент са открити всички пътували с полет № 462 от 26 април по линията Амстердам – София, в който се оказа, че е имало инфектирани с Covid-19 майка и щерка от Хасково.

Присъстващият на брифинга министър на опазването на здравето Кирил Ананиев даде подробна информация за обстановката в Дома за остарели хора в село Гара Орешец. Стана ясно, че през вчерашния ден, макар заявките на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, че единствено заболели, а не заразоносители би трябвало да бъдат настанявани в болница, министър председателят Бойко Борисов е разпоредил и безсимптомните, само че с Covid-19 възрастни хора от Дома, да бъдат настанени в болница.

Така все още обстановката в Дома е следната: от 16 души личен състав - трима са с позитивни проби и са на домашно лекуване. От 25-е възрастни хора, живеещи в Дома, в началото четирима са били настанени в болничното заведение във Видин, където двама са умряли. Други седем, заради привършен потенциал на болничното заведение във Видин, са настанени в болничното заведение във Враца, а един е настанен в Токуда (по предпочитание на околните му). Останалите 13 души – непрекъснати жители на Дома са с негативни проби.

По отношение на обстановката в болничното заведение във Видин , където от 360 души медицински личен състав – 38 медицински лица (над 10% ) – са с позитивни проби и четирима от тях са на лекуване в болничното заведение, министър Ананиев удостовери: Търсят се лекари – доброволци . Не е в неговите пълномощия да командирова лекари даже и от държавни лечебни заведения. В болничното заведение във Видин се мисли най-много за метаморфоза и вътрешно преструктуриране на отделенията , за да се употребява цялостният капацитет.

Министър Ананиев разгласи, че и през вчерашния ден след среща с представители на общопрактикуващите лекари са постигнали единодушие. Той е подписал изменение на заповедта си за подновяването на активността с детските и женските съвещания и имунизациите. Така тези персонални лекари, които имат повече пациенти – деца, ще могат да ги ваксинират освен в избраните за задачата дни – вторник и четвъртък.

В края на брифинга министър Кирил Ананиев разгласи и какъв брой средства са постъпили по дарителската сметка на Министерството на здравеопазването, открита особено във връзка битката с Covid-19. Постъпили са 4 292 780 лв. . От тях 1 326 300 лв. са с експлицитна воля на донора , като от тях над 1 200 000 лв. са за Национален център по заразни и паразитни заболявания.

Без воля на донора са 2 966 480 лв. и те са разпределени за закупувани на защитни средства, които министър Ананиев доста в детайли изброи.

Средствата, постъпили по сметката на Министерството на здравеопазването, от лишилите се от заплати народни представители, представители на Министерския съвет и началниците на политическите кабинети, са 1 523 572 лв..

От акцията с DMS към 29 април са събрани 385 000 лв., като с тях са закупени 3 респираторни апарата за лечебните заведения в Монтана, Силистра и Шумен , сподели още Кирил Ананиев. Той даде подробна информация и за дарени медицински средства – защитни дрехи, маски и други от Китай, измежду които има и 147 броя респиратори .
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР