След падането на цената на природния газ на европейските пазари,

...
След падането на цената на природния газ на европейските пазари,
Коментари Харесай

Темелков: Не се очаква спад в цената на парното

След рухването на цената на природния газ на европейските пазари, браншови организации не чакат трайно повишение на сметките през идващия месец. Това разгласи зам.-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков. Не се очаква обаче  спад в цената на парното у нас , предизвести той по.

„ Не чакаме трайно завишаване с пикови стойности. При екстремално ниски температури е допустимо търсенето да нарасне и цените за краткосрочно да се покачат. Очакванията са през зимата те да бъдат на равнища от лятото – сред 120-140 евро междинни стойности ”, сподели той.

Според него е добре, че България не следва толкоз бързо флуктуациите на борсовите пазари, тъй като тогава в действителност цената ту ще се качва, ту ще пада доста.

„ Подбрали сме добра тактика, изключително с включването на интерконектора с Гърция. Това даде опция да се вземат всички количества азерски газ, които имаме по контракт. Дългосрочните контракти дават непоклатимост и предвидимост. Нямаме учредения да мислим, че ще има дефицит на природен газ у нас. Съдейки по придвижването на пазарите не чакаме някакви особени разтърсвания. Така, че мисля, че може да влезем умерено в зимата и да забравим за терзанията от лятото ”, разясни Темелков.

„ Наистина новината е добра от позиция на това, че пазарите стартират да се възстановяват в обстановка, в която няма прекомерно огромно търсене. Октомври и ноември са месеци, които са доста подвластни в потреблението на природен газ от позиция на метеорологичната прогноза. Това го нямаме през лятото. Пиковете тогава бяха в резултат на това, че имаше цел в Европейски Съюз за напълване на газовите складове. В същото време се получи прекъсване съществена инфраструктура, какъвто беше „ Северен поток ”. Получи си ограничаване на предлагането с огромно търсене. Очакваме ниската цена на природния газ да се задържи за октомври и ноември. Екстремално ниските стойности са остатъци в балансиране на системите. Това не са естествени цени ”, съобщи той.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР