След оспорвана надпревара, ученици от Математическата гимназия Д-р Петър Берон“

...
След оспорвана надпревара, ученици от Математическата гимназия Д-р Петър Берон“
Коментари Харесай

Варненски отбор представя България на европейския кръг от олимпиадата по статистика за ученици

 След оспорвана конкуренция, възпитаници от Математическата гимназия " Д-р Петър Берон “ във Варна се класираха за Европейска олимпиада по статистика, научи Varna24.bg .

След седмици на очакване станаха известни резултатите от заключителния стадий от националния кръг на Европейската олимпиада по статистика за възпитаници 2020.

Олимпиадата се организира за трети път и е ориентирана към повишение на интереса и информираността на учениците за формалната статистика и нейната роля както в публичния живот, по този начин и във всекидневието на всеки човек. Същевременно задачата е да се насърчат учителите да употребяват статистическите данни в просветителния развой.

Близо 1 100 възпитаници от 114 учебни заведения и 43 града в България участваха в националния кръг, като решаваха статистически проби и интерпретираха статистически данни.

Според регламента първите пет тима във всяка категория имат опция да се включат в последния стадий от конкуренцията за продобиване на Европейската олимпиада по статистика. При класирането в националния кръг в категория А се получи изненада - на пето място с идентичен брой точки се класираха два тима и по този начин надпреварата за европейската купа стана по-оспорвано.

Девет от общо единайсет тима от двете категории, класирали се на първите места в националния кръг на Олимпиадата по статистика, изпратиха техните презентации. Те имаха за задача да приготвят и защитят абстрактен план за двуминутен видеоклип по тематиката " Младите хора в Европа “.

Победителите бяха определени посредством онлайн гласоподаване и оценяване от жури.

Заключителният стадий на националния кръг провокира огромен интерес, като 4 499 души поддържаха онлайн своя любимец.

Журито беше формирано от изявени специалисти по статистика, публицистика, връзка и визуализация на данни:

-  Диана Янчева - зам.-председател на Национален статистически институт, и ръководител на журито;

-  Доц. Александър Найденов - учител по статистика в УНСС;

-  Надя Кантарева - Барух - шеф на " Аз-буки - Национално издателство за обучение и просвета “ и издател на вестник " Аз-буки “, медиен сътрудник на олимпиадата;

-  Доц. Теодор Дечев - шеф на Институт за стабилно икономическо развиване към АИКБ;

-  Явор Алексиев - стопански и политически анализатор в CEEMarketWatch, създател и основен редактор на Инфограф.

Изборът не беше елементарен, само че спечелилите бяха безапелационни в уменията си да интерпретират статистическата информация и да опишат забавна, истинска и занимателна история.

Журито беше респектирано от метода, по който тимовете показват теоретичното наличие и оферират забавни средства и техники за онагледяването му.

Победители в категория А

На първо място се класира отбор CAYENE_Z от Националната финансово-стопанска гимназия в София. Отборът предлага видеоклипът да бъде под формата на новинарска емисия. Емисията ще включва няколко репортажа с действителни обстановки, в които попадат младежите. С помощта на числата учениците показват своята визия за бъдещето на образованието, пазара на труда и излизането от демографската рецесия. Личният и креативният метод на екипа бяха високо оценени както от журито, по този начин и от онлайн гласуващите.

На второ място се класираха CHIMAERA, DELTA И HERMES с идентичен брой точки в крайното класиране. Пети остана тим GANGELOVA.

Победители в категория Б

Оспорвана беше конкуренцията и в категорията на по-малките възпитаници. На първо място се класираха участниците от отбор ВДМ-Варна, от Математическа гимназия " Д-р Петър Берон “, гр. Варна. Техният абстрактен план показва проблемите, пред които са изправени младежите, аргументите за тези проблеми, последствията, както и методите за справяне с тях. Твърденията са подкрепени със статистически данни, като е направено съпоставяне с други европейски страни.

На второ място още веднъж се класираха повече от един тим - SEARCH и Z.TEAM, докато  SLYTHERIN остана на четвърто място.

Двата тима спечелили имат за задача да приготвят двуминутен видеоклип по тематиката за младежите в Европа в период до 15 юли 2020 година.

Пожелаваме на спечелилите триумф в европейския кръг!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР