След осемнайсетгодишно прекъсване музеят на големия поет ще посрещне първите

...
След осемнайсетгодишно прекъсване музеят на големия поет ще посрещне първите
Коментари Харесай

На 15 юни къща музей Христо Смирненски отново отваря врати

След осемнайсетгодишно спиране музеят на огромния стихотворец ще посрещне първите си гости. Официалното разкриване ще се състои в двора на къщата (ул. „ Овче поле “ 116) на 15 юни (сряда) от 11.30 часа с присъединяване на шефа на Националния книжовен музей Атанас Капралов, доктор Елена Алекова, основен организатор на къща музей „ Христо Смирненски ", квартет „ Светоглас “, поета Георги Константинов, артиста Янко Лозанов и възпитаници от 43 ОУ „ Христо Смирненски “ в столицата.

В актуализирания дом на поета посетителите ще се потопят в достоверната атмосфера, в която от 1916 до 1923 година е живяло семейство Измирлиеви, бежанци от град Кукуш, Македония. В скромната, само че уютна домашна конюнктура Христо Смирненски написа най-силните си стихотворения и публицистични произведения. В основата на битовата експозиция са истински движимости и обзавеждане, подарени на музея от родствениците на поета.

В залата на втория етаж е подредена експозиция с персонални движимости, преписка, истински ръкописи, фотоси, първи и по-нататъшни издания на негови творби. Изложбата следва хронологично и тематично виталния и креативния път на Христо Смирненски. Сред най-интересните експонати са негови персонални движимости: грациозен сценичен бинокъл, инкрустиран със седеф, фотоапарат с комплект декоративни плаки, джобен часовник, „ Микроскопична енциклопедия “ с негови стихове, подписани с псевдонима Ведбал, и илюстрирани от художника Тома Григоров, тетрадка с късни произведения, която е в основата на емблематичната му стихосбирка „ Да бъде ден “ (1922), предсмъртният бележник на поета, владеене на Националния книжовен музей и други В изложбата са включени още писма и дарове, разменени сред Христо Смирненски и Женя Дюстабанова, неговата избраница, фамилни и персонални фотоси на поета, портрети, живописни произведения и графики по негови творби на известни български художници, фотоси и книги на брат му Тома Измирлиев.

Националният книжовен музей благодари за финансовата и моралната поддръжка на Министерството на културата през последните години, без която не би било допустимо възобновяване на къщата музей „ Христо Смирненски “.

„ Аз не зная за какво съм на тоз свят роден, / не попитах за какво ще умра, / тук пристигнах запленен и от сивия ден, / и от цветната майска зора... “ – написа през 1922 година възторженият Юноша. През целия си живот, несвоевременно пресечен, той бе търсил сложните отговори на въпроса за смисъла на човешкото битие. И си потегли от света, без да ги откри. Тръгна си прекомерно млад, с цел да осъзнае, че отговор на този въпрос няма.

Посрещна гибелта си с усмивка: „ Тая година моята остаряла другарка – Жълтата гостенка – потропа на левия ми дроб. Слава богу, че имам единствено два дроба – следващата година към този момент няма къде да се приюти. Всъщност, мене какво ми трябваше да отивам „ На посетители у Дявола! “. Ето че опашката му остана в ръцете ми... “ („ Как ще си отида млад и зелен “). Той искаше да живее и с ария да дочака „ разноликата зора “. Но знаеше, че... „ Вместо туй ще си отдъхна / там, оттатък във вечността, / лирата ми ще заглъхне, / ще остане песента “ („ Вяра “). Останаха лирическите му шедьоври. В тях увековечи отрудените и онеправданите, озлочестените, безправните, които назова свои братя. Остана вярата му в положителното бъдеще на света, която е жива и до през днешния ден в сърцата ни.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР