След около три часа дебати с гласовете на коалиционните партньори

...
След около три часа дебати с гласовете на коалиционните партньори
Коментари Харесай

Окончателно: От 1 януари 2022 г. токът и парното ще бъдат на сегашните цени

След към три часа диспути с гласовете на съдружните сътрудници - " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " - Народното събрание промени мораториума за повишението на цените на електрическата енергия, парното и водата, който бе признат по-малко от 24 часа по-рано.

С новото решение от началото на идната година цените на тока, водата и парното ще бъдат замразени на актуалните, като това ще важи до края на март 2022 година С това Народното събрание постанова цени на другояче самостоятелната Комисия за енергийно и водно контролиране (КЕВР), която в първия работен ден на новото държавно управление предложи от началото на идната година токът да нарастне приблизително с 13%

Предложението, което бе в последна сметка утвърдено дефинитивно в пленарна зала, бе направено през вчерашния ден (15 декември) на изключително първо съвещание на краткотрайната комисия за енергийната рецесия, малко откакто ръководещата коалиция съумя да влезе в клопката на ГЕРБ-СДС.

Ангел Георгиев от " Възраждане " предложи срокът на мораториума за увеличението на цената на тока, парното и водата да важи до края на април вместо до края на март с аргумента, че отоплителният интервал може да продължи по-дълго. Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната ", ръководител на краткотрайната комисия за енергийната рецесия, отговори, че замразяването на цените давало време да се намерят по-добри решения за контрола на енергийната рецесия, а не безусловно да покрият целия интервал на зимата.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС изиска в решението да бъде включено, че с мораториума за повишението на цената на тока, парното и водата, ще бъдат лимитирани наградите за възобновими енергийни източници (ВЕИ). Идеята си Добрев показа след офанзива от народен представител на " Възраждане ", че повече от половината народни представители имат присъединяване във ВЕИ сдружения, без представителят на най-малката групировка в Народното събрание да се аргументира. Предложението бе отхвърлено, като " Продължаваме промяната " и " ИТН " гласоподаваха " срещу ", а Българска социалистическа партия и " Демократична България " гласоподаваха " въздържал се ".

Не се одобри и предлагането на Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) министрите на енергетиката и финансите да изготвят обезщетителен механизъм за бизнеса, който да е в размер 75% от разликата сред прогнозната цена на електрическата енергия и междинната цена за месец за ден напред.

Отхвърлено бе и предлагането на Движение за права и свободи, показано от Рамадан Аталай, мораториумът върху увеличението на цената на тока, водата и парното изцяло да отпадне. Повтори тезата си от през вчерашния ден (15 декември), че вместо да дефинира цената на тока и парното, Народното събрание може да понижи Данък добавена стойност и по този начин да подкрепи хората в енергийната рецесия. " Не може в България да се приказва повече за мораториуми. Тя е европейска страна. Мораториумите са за банановите републики ", разяснява Аталай. Любомир Каримански от " ИТН " му отвърна, че мораториумът е краткотрайна мярка, като сподели, че сходни ограничавания са въвеждани в икономическата сфера поради Коронавирус рецесията освен в България.

Няколко представители на ГЕРБ-СДС нападнаха, че дневният ред на Народното събрание се дефинира от изпълнителната власт. Тезата им бе, че депутатите са се заели с смяна на решението за мораториума върху повишението на цената на тока и парното след изявление на началника на кабинета на премиера Лена Бориславова, че краткотрайно може да бъдат лимитирани пълномощията на енергийния регулатор.

Любен Дилов, народен представител от ГЕРБ-СДС, се базира на изявление на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев ( " Продължаваме промяната " ), където споделил, че е неприемливо изпълнителната власт да се меси в работата на законодателната, а с вчерашното си изявление Бориславова му споделила: " Подръж ми бирата ". С това Дилов препраща към известна смешка в обществените мрежи, където изразът се употребява за осмиване на решения на обществени персони.

" Явно Ви се скараха от изпълнителната власт и решихте, че нещо би трябвало да се промени. Вървите натам, че Народното събрание да се промени в гумен щемпел на Министерския съвет ", включи се в тона и някогашният министър на енергетиката в държавното управление на ГЕРБ Теменужка Петкова. Всички представителите на партията на Бойко Борисов пропускаха обаче да отбележат, че забележителна част от техните дейности в Народното събрание се водеше от разпоредби на някогашния министър-председател.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР