След огромната положителна аномалия за декември до момента, зимата ще

...
След огромната положителна аномалия за декември до момента, зимата ще
Коментари Харесай

Застудява още от утре, но омеква чувствително в Новогодишната нощ

След голямата позитивна особеност за декември досега, зимата ще опита финален взлом за тази календарна година, само че в множеството региони - не изключително сполучлив. Ето какво време ни чака до Новогодишната нощ.

Днес облачността ще бъде забележителна. Слаб сняг ще превали след обяд и най-много в края на деня към планините в централните западни региони: Западна и част от Централна Стара планина, Витоша и Рила. Сняг, през множеството време - слаб, е вероятен и по високите западни полета, включително Софийско, само че основна снежна завивка няма да се образува.

Максималните температури ще бъдат от 5 до 10 градуса, малко по-ниски по високите западни полета. Ще духа слаб, в Дунавската низина - сдържан вятър от запад, а в източните региони - от северозапад.

Утре основна смяна на времето няма да настъпи. Облачността ще бъде забележителна, а слаб сняг ще превали към централните и западни елементи на Стара планина и Рило-Родопската област. В по-ниските места към тези региони слабите валежи ще са от дъжд или влажен сняг. Извън планините снежна завивка няма да се образува.

Ще продължи плавното намаляване на температурите. Минималните на следващия ден ще бъдат от минус 3 до плюс 2, а в събота и неделя - от минус 4, минус 5 до 1-2 градуса над нулата.

Дневните на следващия ден ще са от 2 до 7, а в края на седмицата ще се намалят с по още градус-два дневно. Най-судените дни до края на годината ще бъдат неделя и понеделник, 30 декември, когато на доста места по високите полета и в Североизточна България ще има ледени дни - с оптимални температури под нула градуса.

Валежите в по-голямата част на страната ще бъдат нищожни или ще липсват. Сняг е вероятен най-много в планините, както и в Североизточна България, където, съгласно някои сюжети, ще се образува тънка снежна завивка. В по-голямата част от Тракия и Дунавската низина ще остане прохладно и безснежно.

В страната оптималните стойности ще са от минус 2 до плюс 3 градуса.

В последния ден на годината, вторник, 31 декември, ще стартира покачване на температурите. Минималните стойности ще бъдат от минус 9 до минус 2 градуса, а дневните - от 2 до 7 градуса. Ще се появи западен вятър и от северозапад ще стартира да постъпва малко по-топла въздушна маса във височина.

Според сегашните прогнози, в среднощ на Нова година температурите ще бъдат от минус 3, минус 1 в Софийско, Североизточна и Югоизточна България до към плюс два в западната част на Дунавската низина и Тракия, където ще духа сдържан западен вятър.

На места ще превали слаб дъжд и в източните региони при към момента негативни температури при земя не са изключени заледявания. Повече детайлности очаквайте в идващите дни.

Предварителните упования за началото на януари са, температурите да се покачат още и да бъдат доста над нормалните за най-студения зимен месец.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР