След официалния край на всекидневните брифинги на Националния оперативен щаб,

...
След официалния край на всекидневните брифинги на Националния оперативен щаб,
Коментари Харесай

Пълен хаос с данните за COVID-19 след спрените брифинги

След формалния завършек на всекидневните брифинги на Националния действен щаб, разгласен от премиера Бойко Борисов в четвъртък, настана цялостен безпорядък с данните за заболелите от ковид. Специализираният уебсайт coronavirus.bg, който сякаш трябваше да показва настоящата статистика, даде изцяло неразбираеми данни тази заран. Броят на новозаразените беше маркиран в жълто квадратче в единия ъгъл на страницата. Твърдеше се че няма нови смъртни случаи, а в това време бяха маркирани общо 159, т.е. с 12 повече от предходния ден.
Ако въпреки всичко може да се има вяра на coronavirus.bg., броят на новозаразените още веднъж е почнал да нараства. В четвъртък бяха оповестени 25 нови случая. 24 часа по-късно бяха маркирани 34. Броят на смъртните случаи пък би трябвало да е рекорден – цели 12 за едно денонощие.
Оказа се, че последното денонощие има 35 нови инфектирани с COVID-19. Това заяви на брифинг зам.-министър Жени Начева.
1276 са новите теста от последното денонощие. Не са регистрирани тестванията след 16 часа до 24 часа на вчерашния ден и по тази причина през днешния ден е оповествена информация за 223 теста.
77 лечебни заведения и 144 лаборатории имат достъп до осведомителната система за COVID-болните, в това число 32 лаборатории, които правят диагностика с проби за PCR.
"Съпоставката, която вършим е по отношение на през вчерашния ден и през днешния ден. Под през вчерашния ден разбираме информацията от през вчерашния ден сутринта по отношение на през днешния ден сутринта ", съобщи зам. - министър Жени Начева.
1390 са излекуваните - 68 нови случая.
"147 са били умрелите през вчерашния ден, през днешния ден сме обявили 159 случая. Като за 24 часа няма умряли пациенти. 10 нови случая са за умряли пациенти през април и началото на май, когато част от лечебните заведения не са докладвали съответните случаи за умряли пациенти ", изясни тя.
"Били сме към вас постоянно почтени и правилни. Изравнените данни смятам, че са направени. Всеки ден ще се приготвя малко известие до медиите, тъй като това е облекчение ", заяви Начева.
Проф. Тодор Кантарджиев от своя страна съобщи, че в случай че не е имало разминаване на числата е щяло да бъде учудващо. Някакви кой знае какви разлики няма, изясни той и добави, че даже и най-големите съдници виждат какви са те и че са по-малко от 5-6%.
Разликите за броя на проучванията, които се вършат с PCR проби, изясни също проф. Кантарджиев, е до 16 часа на предния ден, само че огромните цифри идват постоянно по-късно.
Относно неверните цифри за смъртните случаи, по думите му, са направени лечебните заведения.
"Никакъв интерес няма Министерство на здравеопазването да лъжем ", сподели проф. Тодор Кантарджиев и се обърна към всички младежи като им съобщи: "Който не работи, той не бърка. Запомнете го от мен ".
Д-р Данчо Пенчев от РЗИ-София разкри, че поради напрежението през вчерашния ден в София огромна болница е качила информация, че 80 души са инфектирани с ковид. "Това не е правилно ", изясни той.
Жени Начева разясни, че изчистените неточности очевидно са довели до разнообразни тълкования.
От „ Информационно обслужване “ обясниха, че всички данни са изчистени, а съгласно Начева данните се оправяли от месец към този момент.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР