След няколкочасов маратон Народното събрание прие бюджета на ДОО за

...
След няколкочасов маратон Народното събрание прие бюджета на ДОО за
Коментари Харесай

Приеха по-високите пенсии и осигуровки, но има сериозна пречка

След няколкочасов маратон Народното събрание одобри бюджета на ДОО за 2022 година на първо четене. Бюджетът на държавното публично обезпечаване бе утвърден със 129 гласа " За " и 92 " Против ". Депутатите имат разполагаем 5 дни, с цел да внесат оферти преди второ четене. ГЕРБ опита да удължи периода с мотив да не се претупват нещата, защото и без друго бюджетът закъсня, само че концепцията им не бе призната.

Пенсиите за трудова активност ще се индексират от средата на годината (1 юли) по така наречен " швейцарско предписание " – с 50 на 100 от растежа на осигурителния приход и с 50 на 100 от инфлацията. Изчисленията демонстрират, че индексацията на пенсиите ще бъде с 6,1 на 100. Процентът се базира на предстоящ растеж от 9,3 на 100 на междинния застрахователен приход и средногодишна инфлация от 2,9 на 100 за 2021 година От 1 юли ще отпаднат и.

За интервала от 1 януари до 30 юни 2022 година,, при 300 лева за интервала от 1 януари до 24 декември 2021 година и 370 лева за интервала от 25 до 31 декември 2021 година От 1 юли 2022 година размерът на минималната пенсия се усилва с 6,1 на 100, достигайки до 392,57 лева за интервала от 1 юли до 31 декември 2022 година
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Въпреки повишението на междинния размер на пенсията, реултатъ...

С 6,1 на 100. В резултат от 1 юли обществената пенсия за напреднала възраст ще стане 180,37 лева вместо досегашните 170 лева След всички промени, упованията са през 2022 година междинната пенсия без Covid добавките да доближи 573,76 лева

Бюджетните закони плануват увеличение на някои осигурителни ставки от 1 април. Максималният застрахователен приход за всички обезпечени лица се покачва от 3000 лева на 3400 лева, минималният предел за обезпечаване при земеделци и тютюнопроизводители – от 420 лева на 710 лева, както и за самоосигуряващите се – от 650 лева на 710 лева Минималните осигурителни приходи всекидневно се подвигат до равнището на минималната работна заплата за 2022 година – 710 лева, като се поправят единствено позициите, които са под избрания размер.
Очакван разнобой за оптималния застрахователен приход
Повишаването на оптималния застрахователен приход остава най-спорната тематика в обединението. Вдигането му до 3400 лв. визира над 380 000 души у нас, като преобладаващата част от тях работят в ИТ бранша.

Депутатите от " Демократична България " ще внесат предложение сред двете четения на бюджета до юли. Вдигането на оптималните осигуровки е една от главните хрумвания на мандатоносителите " Продължаваме промяната ", задачата им е те да станат 3400 лв. от 1 април и до момента дават да се разбере, че няма да правят отстъпка от това предложение.

Идеята на Демократична България беше изказана от депутатите Ивайло Мирчев и Мартин Димитров и беше подкрепена от ръководителя на бюджетната комисия Любомир Каримански от " ИТН ". Тя е прагът да остане на сегашните равнища до 1 юли, когато се чака да има направен и гласуван автоматизиран механизъм за определянето му.

" Имал съм прояви, в които съм казвал, че не е моментът да се подвига оптималният застрахователен приход. Можем да дебатираме този проблем. Мисля, че като цяло би трябвало да го вдигнем, само че по какъв начин да разберем кой е най-точният миг? Всеки има своите причини и се надявам в полемиката сред първо и второ четене да намерим точния миг. Ако април се окаже точният миг, може би това ще е реалност ", сподели Каримански.

" Едно е оптималният застрахователен приход да се вдигне от 1 януари и друго е да се вдигне, когато изискванията и общата икономическа обстановка разрешават това, тъй че да не затрудняват осигуряващите се ", добави той.

Каримански обвърза нарастването на оптималните осигуровки с тавана на пенсиите, които официално са обвързани съгласно Кодекса за обществено обезпечаване. " Това способства таванът на пенсиите да се усили във времето, като това може да стане през актуализацията юни-юли ", уточни шефът на бюджетната комисия.

Разривът за оптималния застрахователен приход бе предупреден – сигнали за това се появиха още преди влизането на бюджетните закони в Народното събрание. Критично против априлско нарастване на оптималния застрахователен приход се изрече и Мартин Димитров от Демократична България. " Защо бързаме да увеличим оптималния застрахователен приход? Видя ли обществото задръстване на пробойните? Когато това се види, когато се разбере, когато се усети, хората ще схванат, че има смисъл да заплащат по-високи налози и осигуровки, тъй като те няма да отиват нахалос ", разяснява той и прикани да не се приема нищо, което пречи на високия напредък.

Критиките на опозицията бяха ориентирани основно към повдигането на оптималния застрахователен приход. Любен Дилов-син от ГЕРБ предизвести ръководещите, че ще " ударят " главния си " електорален поддръжник - така наречен свободни специалности ". Красимир Вълчев съобщи, че ще се навреди на IT бранша.

Социалният министър Георги Гьоков от Българска социалистическа партия подлага на критика вероятното заледяване на оптималния застрахователен приход. " Изненадвам се, че има хора, които споделят, че ще поддържат оставането на същото равнище. Не знам с какви причини и претекстове вършиме това. Това с IT бранша, който е едно изключение, е недобра услуга за самия бранш ", разяснява министърът. " Разбирам, че бил афектиран. Ама дайте да забележим българското общество няма ли да се обиди, че високодоходните групи изнасят по-малко тежест от нискодоходните ", добави той.

Предстои сред първо и второ четене да обединението да реши кой да бъде разновидността за оптималния застрахователен приход.
Социален и обективен бюджет
Управляващите дефинираха бюджета за ДОО за 2022 година като обществен и обективен. Според тях има повече средства за обществени ограничения. Те дават поръчка и за пенсионна промяна. Опозицията от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи обаче считат, че няма дълготрайни ограничения и обявиха позицията си, че не утвърждават бюджета за ДОО. " Истината е, че в основата му, ние залагаме една обществена правдивост за всички жители в България. и нараснала събираемост в приходната част ", съобщи Искрен Арабаджиев от " Продължаваме Промяната ".

Той се обърна към депутатите от ГЕРБ, като ги прикани да не си играят със страховете на пенсионерите, че " ще ги залее един леден душ с идното осъвременяване на пенсиите юли месец или че инфлацията към този момент е изяла нарастването ". До юни месец ще излезем с съответни оферти за промяна в пенсионната система, която да подсигурява сигурност, увери Арабаджиев. Според него бюджетът е и рационален. Той уточни, че не се планува смяна на налозите.

Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков прикани бюджетът да бъде подсилен, тъй като е изработен с мисъл за хората и съгласуван с финансовите благоприятни условия на страната. Той го дефинира като бюджет на доста нарастване на осигурителните заплащания. По думите му депутатите от опозицията знаели, че бюджетът е добър и експертно направен, само че няма да го поддържат само поради политически пристрастия.

" За пръв път след промяната разноските за пенсии през 2022 година ще набъбнат съвсем с 2,4 милиарда лв., откакто се изключат спомагателните суми за така наречен Коронавирус добавки, които нямат застрахователен темперамент ", съобщи при представянето на бюджета министър Гьоков.

Георги Ганев от Демократична България акцентира на положителните страни на обществения бюджет. Според него той е задоволително упорит като първа стъпка, с цел да бъде подсилен. Според Ганев има прогрес към това пенсионерите да получават не просто повече пари, а пари с малко по-висока покупателна опция. Той приветства напъните да бъдат вкарани за непрекъснато в самите пенсии. По думите му по-късно ще се работи пенсионната система да отразява по-справедливо приноса на всеки обезпечен при приемане на пенсия.

Големият проблем, съгласно Ганев, е изходната конструкция на пенсионната система. " Тя е разходо-покривна, т.е. приходите на българските пенсионери са покрити от настоящите вноски и от тази огромна дотация, която се получава по линия на държавния бюджет. Тази дотация образува доста огромна част от общия бюджет и задачата е този % да понижава ", разяснява икономистът, който счита, че жалоните за по-нататъшното понижаване на прехвърлянето са заложени в този бюджет.
Минималните осигуровки на земеделците
Несъгласие имаше и за препоръчаното увеличение на минималния застрахователен предел за фермерите – от 450 лева на 710 лева От Движение за права и свободи предизвестиха, че това ще вкара повече аграрни стопани в сивия бранш. " Вие посягате на към 30 000 аграрни производители ", предизвести Севим Али от Движение за права и свободи. Това значи тези хора да не се обезпечават и да не получават субсидиране от страната, добави той.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи пък изрази мнение, че с бюджета на ДОО се протяга ръка на междинната класа. Депутатът подлага на критика ръководещите и за. " С най-големия бюджет успяхте да разделите максимален брой български пенсионери ", сподели Адемов. И беше безапелационен – Националният застрахователен институт (НОИ) няма виновност. Долу ръцете от Национален осигурителен институт! Тези хора ръководят 16 милиарда лв.! Единствено и единствено нашите решения са в основата на недоразуменията в пенсионната система ", настоя Адемов.

Според него може да се подложи на подозрение дали това е най-социалният бюджет, както настояват ръководещите. Адемов настоя, че липсват финансови принадлежности за преизчисляването на пенсиите. По думите му този бюджет " гали ухото на гласоподавателя ". Той акцентира, че няма пенсионна промяна в международната процедура, която да бъде направена за 3 или 6 месеца.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР