След Нова година работодателите в петте най-големи града са готови

...
След Нова година работодателите в петте най-големи града са готови
Коментари Харесай

Вдигат с 20% заплатите в петте най-големи града след Нова го...

След Нова година работодателите в петте най-големи града са подготвени да покачат заплатите с 20%, в това число за да привлекат фрагменти да се върнат в България.

Най-дефицитни са лекари, медицински служащи, строители, програмисти. Пазарът на труда отбелязва двоен растеж на обявите, всяка седма е за отдалечена работа.

Месеци са нужни, с цел да се откри верният претендент, споделят работодатели от IT бранша. Бурно нараства броят на компаниите в тази сфера.

За първи път обаче се усеща дефицит и във всички други браншове, без финансовия. Броят на обявите е тройно по-висок, когато се касае за приблизително и висококвалифициран личен състав - инженерни специалности, организация на доставки, логистика, осведомителни технологии. Това е сериозен проблем след рестарта на бизнеса след пандемията.

Проблемът с наемането на фрагменти ще се задълбочи, предвиждат специалистите. Най-сериозен е в секторите: произвеждане, медицина, разработка на програмен продукт. Търсят се над 10 000 IT експерти, а в логистиката дефицитът е поради огромния взрив на онлайн търговията.

Недостигът води до повишаване на предлаганите заплати. Има и предложения за над 10 000 лв. за най-търсени експерти – мениджъри и за високи позиции в производството.

6-8 хиляди лв. дава бизнесът на хора, които са се потвърдили в сектора.

Най-голям растеж ще има в IT бранша – от 4 до 10 пъти. А има и бонуси – по-гъвкаво работно време, отдалечена работа, обществени бонуси.

Една от 7 разгласи към този момент дава опция за работа от къщи. Някои компании вкарват трайно хибридна работа – периодично повтаряне на труд от къщи и в офиса. 75% оферират тази алтернатива, в случай че бизнесът го разрешава.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР