След неуспешното си публично предлагане, WeWork се превърна във финансовата

...
След неуспешното си публично предлагане, WeWork се превърна във финансовата
Коментари Харесай

Как проблемите на WeWork изплашиха инвеститорите в Силициевата долина

След несполучливото си обществено предложение, WeWork се трансформира във финансовата бомба на предходната година. Не единствено стана ясно, че компанията е мощно надценена и само кредитните инжекции от SoftBank я избавиха от банкрут, само че и нейният неуспех сподели, че на пазарите се следят балони като през 2000 година Сега алената светлина от историята със стартъпа светва за от ден на ден вложители.

Обикновено изискванията, при които една компания в Силициевата котловина получава частно финансиране, не са обществени. Но след неуспеха на WeWork десетки вложители са нараснали гаранциите, които желаят, с цел да обезпечат капитал на стартъпите в района, съобщи Reuters, базирайки се на свои източници.
 WeWork и SoftBank договориха $1,75 милиарда заем от Goldman Sachs
WeWork и SoftBank договориха $1,75 милиарда заем от Goldman Sachs

Поредната избавителна финансова инжекция за стартъпа

Сред тях неизбежно са приемане на по-голям дял в самите компании и като цяло по-трудно обезпечаване на късно финансиране за еднорозите - т.е. за стартъпите, чиято пазарна капитализация е на д 1 милиарда $. Други условия включват по-висока минимална цена на акциите при първичното обществено предложение, както и правото да блокират листването на една компания на борсата.

Някои вложители са настояли и за ликвидационни преференции при закупуването на дялове на фирмите. Това значи, че отговорностите към тях ще бъдат обслужени първи при положение на разпродажба на компанията.

" Тъй като пазарните оценки на доста от тези еднорози са доста по-високи, в сравнение с исторически би трябвало да са, вложителите залагат повече условия при първичните обществени предлагания ", сподели съдружникът в правната адвокатска фирма от Силициевата котловина Gunderson Dettmer Айвън Гавириа.
 WeWork се трансформира във все по-голям призрачен сън за вложителите и банките
WeWork се трансформира във все по-голям призрачен сън за вложителите и банките

Загубите на стартъпа се удвоиха до 1,25 милиарда $ през третото тримесечие

Провалът на WeWork може би е отворил очите и на самата SoftBank, тъй като през последните четири месеца всяка евентуална инвестиция в онлайн стартъп минава през доста по-тежко оценяване, съобщи изданието. Това важи с особена мощ за фирмите, в които японската банка би трябвало да инжектира над 200 млн. $.

Такъв е казусът с инвестицията в стартъпа за доставки на медикаменти Alto Pharmacy, при който Vision Fund настояваше за ценови отбрани и повече надзор върху ръководството на компанията, показва източник на Reuters, въпреки че и двете организации са отказали да разясняват.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР