След непряк, но остър словесен сблъсък с министъра на енергетиката

...
След непряк, но остър словесен сблъсък с министъра на енергетиката
Коментари Харесай

Работодателите отказаха да се появят на среща в Министерство на енергетиката

След заобиколен, само че изострен вербален конфликт с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, работодателските организации отхвърлиха да вземат участие в среща в ръководеното от нея ведомство, планувана за през днешния ден, 24 януари.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настояват, че сходни срещи за проблемите в бранша към този момент са се провеждали два пъти, само че не са довели до промени. Те считат още, че проблемите, които се разискват, не могат да се решат на равнище министерство.

Припомняме, че преди дни работодателите разкритикуваха енергийната политика на страната, обявиха, че има картел на пазара на ток и предвидиха, че електричеството ще нарастне и за бита, откакто това се случи за промишлеността.

От своя страна Теменужка Петкова отговори, че последното не може да се случи, опроверга изказванието, че в бранша няма промени и изиска в случай че бизнесът има данни за картел, да ги даде.

Ето и какво още написа в отхвърли на АОБР до МЕ за наличие на днешната среща:

" Причините за нашия отвод са напълно кардинални и не съдържат в себе си персонално отношение – нито към Вашата институция, нито към политическото ѝ управление. Ние не се съмняваме в желанието Ви за разговор, само че не считаме, че зародилите проблеми могат да бъдат решени на равнището на Министерството на енергетиката. От наша позиция, тези проблеми към този момент могат да се решат единствено на най-високо равнище в йерархията на изпълнителната власт, във взаимоотношение с Комисията по енергетика в Народното събрание и управленията на парламентарните групи.

Опитът ни сподели, че няма никакъв смисъл да водим диалози с тези, които спекулират на пазара и основават актуалната рискова обстановка, включително и с ръководителите на предприятията от държавния енергиен олигопол. Това ще бъде само загуба на време и основаване на неправилно усещане у обществеността, че се подхващат някакви дейности.

Ние сме извънредно огорчени, че може би ще ни се наложи за ВТОРИ път през последните години да излезем на открит митинг против обстановката в българската енергетика. Вече имахме опцията да демонстрираме силата на единомислието сред българските работодатели и служащите в предприятията на проведения бизнес. Всички помним по какъв начин над 200 000 души стачкуваха в огромните градове и София против безобразното повишение на ценовата добавка „ Отговорност пред обществото “, с която се финансират привилегиите на по този начин наречените „ американски топлоцентрали “ и на производителите на електрическа енергия от ВЕИ и посредством когенерация.

Много бихме желали да избегнем второ издание на този митинг, по тази причина считаме да водим по-нататъшните диалози и съвещания на съответно на казуса равнище, за което бихме оценили и Вашето подпомагане ", приключва позицията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР