След напрегнат ден на разговори на срещата на върха на

...
След напрегнат ден на разговори на срещата на върха на
Коментари Харесай

Юридически изнасилени: Унгария и Полша блокираха мигрантския пакт на ЕС

След под напрежение ден на диалози на срещата на върха на Европейската политическа общественост в четвъртък водачите на Европейски Съюз започнаха неофициална среща на Съвета в южния град Гранада, като миграцията беше преди всичко в дневния ред.
Правителството на Полша, изправено пред общи избори идната седмица, разкритикува проектите на Европа за преразглеждане на разпоредбите за търсещите леговище и противозаконните мигранти като " диктат " от Брюксел и Берлин.
Яростен отговор имаше и от Унгария, чийто министър председател Виктор Орбан сподели, че законът, който задължава страните да одобряват част от мигрантите или да заплащат на тези, които го вършат, е равностоен на " законно обезчестяване ".
„ Полша и Унгария не бяха удовлетворени от предлагането... тъй че по-късно няма късмет да имаме някакъв тип компромис и съглашение по отношение на миграцията. Политически това е невероятно... тъй като юридически ние бяхме - по какъв начин да го кажа - бяхме изнасилени ", сподели той.
Един от най-горещо оспорваните въпроси измежду държавите-членки на Европейски Съюз, миграцията оглави дневния ред на Брюксел, откакто хиляди търсещи леговище, населиха остров Лампедуза, наблягайки незабавната нужда от консолидиране на обединен европейски отговор.
Испанските домакини не съумяха да включат рецесията в дневния ред на срещата на върха на Европейската политическа общественост в четвъртък, която сплотява Европейски Съюз с техните европейски съседи.
Но водачите на Италия и Англия проведоха съпътстваща среща, подкрепена от Франция и Холандия, с цел да прокарат проект за попречване лодки, пренасящи търсещи леговище, да доближават Европа.
По-рано тази седмица страните-членки се съгласиха с болшинство последната част от преразглеждане на разпоредбите за работа с търсещи леговище и нередовни мигранти, създавайки напън за Европейския парламент да одобри закон преди изборите следващата година.
Новият пакт за миграцията и леговище ще се стреми да облекчи натиска върху по този начин наречените страни на първа линия като Италия и Гърция посредством пренасяне на някои идващи в други страни от Европейски Съюз, до момента в който тези, които се опълчват на приемането на търсещи леговище, ще би трябвало да заплащат на тези, които го вършат.
Италианският министър-председател Джорджия Мелони сподели, че е " удовлетворена " от посоката, в която върви Европа.
„ Амбициите на Европа във връзка с миграцията стават по-прагматични във връзка с законността с готовност за битка с трафикантите на хора и прекъсване на незаконната имиграция “, сподели тя при идването си на срещата на върха на EPC в четвъртък.
Ключова част от пакта е наложителен механизъм за подкрепяне на страните членки, изправени пред неочакван напор от търсещи леговище, както през 2015-2016 година, когато дойдоха стотици хиляди, най-вече от Сирия.
Както Полша, по този начин и Унгария неведнъж се бориха против пакта и безмилостно упорстваха, на вятъра, заключителната декларация на срещата на върха в Гранада да включва позоваване на нуждата от единогласие по отношение на миграционната промяна, споделиха дипломатически източници.
Несъгласието по пакта може да блокира взаимна декларация за миграцията, както се случи на срещата на върха в Брюксел при започване на юли.
Сега пактът за миграцията би трябвало да бъде показан на Европейския парламент за по-нататъшен спор с вярата, че ще влезе в действие преди идните избори, които биха могли да доведат до забележителна смяна в състава на събранието поради възхода на десните партии в няколко страни от Европейски Съюз.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР