След намесата на главната прокуратура бе спряно разследването срещу главния

...
След намесата на главната прокуратура бе спряно разследването срещу главния
Коментари Харесай

Делото срещу главния архитект на София е спряно с намеса отгоре

След намесата на основната прокуратура бе спряно следствието против основния проектант на София Здравко Здравков. Както Mediapool първо заяви в събота, известният прокурор Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокурор е видял закононарушения в отхвърли на проектант Здравков да даде зелена светлина за строителството на 150-метров небостъргач в кв. " Стрелбище ". Инвеститор е компанията НИКМИ.

Архитектът настойчиво отхвърля да извърши решението на Върховния административен съд (ВАС), което го задължава да издаде независим проект за имота на НИКМИ. Подобно деяние би отстранило най-голямата спънка пред строителството на голямата постройка. Здравков обаче твърди, че в случай че извърши правосъдното решение, ще би трябвало да извърши поредност от други нарушавания.

Прокурор Ненков усили натиска върху Здравков като разпореди на Софийската районна прокуратура да образуват наказателно дело против архитекта за разстройване на на правосъдното решение. Решението на прокурора разбиваше цялата тактичност на Столичната община да бави допустимо най-дълго издаването на позволение, до момента в който нападна акта, с който НИКМИ въобще е станала притежател на имота в кв. " Стрелбище ".

Сега прокуратурата за първи път публично удостовери за съществуването на това дело и по едно и също време осведоми, че актът на прокурор Стойчо Ненков е анулиран. С това абсурдът обаче не завършва, тъй като прокурор Ненков е упрекнат в правна неначетеност.

Неук прокурор?

Заместник-главният прокурор Пенка Богданова анулира постановлението на Стойно Ненков и го упреква в непознаване на Наказателно-процесуалния кодекс.

Причината е, че Ненков въобще е разпоредил на Софийската районна прокуратура да образува досъдебно произвеждане. От близо две години законът не дава право на горестоящ прокурор да разпорежда сходно нещо на собствен сътрудник от по-ниска по степен прокуратура.

Вторият проблем е, че законът не дава право на прокурор да образува досъдебно произвеждане против съответно лице. Производството се образува първо за действие. Стойчо Ненков е разпоредил образуването на дело непосредствено против арх. Здравко Здравков. Така излиза, че Ненков не познава закона, макар че стои високо в йерархията на държавното обвиняване.

" Предвид събитието, че тези пропуски слагат въпроса дали е налице задълбочено познаване на настоящото законодателство, заместникът на основния прокурор е изпратил копие от постановлението си на административния началник на Апелативна прокуратура - София за преценка за правене на предложение за изключително атестиране на прокурор Стойчо Ненков. То се прави при съществуване на данни за трайно утежняване на качеството на работа на магистрата ", оповестява прокуратурата.

Въпреки това инспекцията на прокуратурата за дейностите на арх. Здравко Здравков ще продължи, въпреки и без наказателно дело.

Историята с имота

Теренът на НИКМИ е бил общински до 2006 година, а компанията го е придобила след подмяна. Това бе скица, която бе доста известна при започване на кметския мандат на Бойко Борисов. По това време на имота е разрешено застрояване, само че до 20 метра. В следствие парцелът е предназначен за озеленяване в Общия организационен проект от 2009 година Така в него може да се построи единствено кафе, черква или тоалетна.

През 2014 година с решение на общинския съвет е признат обстоен организационен проект на кв. " Стрелбище ". Имотът на НИКМИ обаче е изключен от неговия обсег, защото компанията е почнала процедура по правенето на независим проект за терена. Вратички в закона разрешават в този проект да се планува строителството на 150-метрова постройка.

Бившият към този момент проектант на София Петър Диков отхвърля да задейства процедурата за независимия проект на терена. Компанията апелира и печели делото, което задължава сегашния основен проектант да задейства проекта. Здравко Здравков отхвърли и бе санкциониран с 1000 лв. от съда поради отхвърли. Той отново отхвърли и бе санкциониран още веднъж с 13 000 лв..

" Ще продължим борбата със зъби и нокти за отбрана на терена ", зарече се Здравко Здравков, а общинските съветници събраха пари, с цел да се заплати втората санкция на арх. Здравков. Столичната община счита да води каузи за оповестяване за оскъдна на замяната от 2006 година, за което тя бе подкрепена и от Софийската градска прокуратура. Поискано е и правосъдното решение, което Здравков е длъжен да извърши, да бъде оповестено за незначително.

Историята на прокурор Ненков

Прокурорът по този проблем Стойчо Ненков също има забавна история. Преди пет години той бе упрекнат също за закононарушение против правораздаването. Ненков бе разследван за разстройване на наказателното гонене против подсъдимите по делото САПАРД Марио Николов и Людмил Стойков.

Причината е, че той отдръпна митинга на собствен сътрудник против оправдателните присъди на двамата, наложени от Софийския апелативен съд. Според управлението на прокуратурата, по този начин прокурор Ненков е избавил двамата предприемачи от наказване.

Главният прокурор Сотир Цацаров в профил от служба Ненков, само че единствено година по-късно Висшият правосъден съвет го възвърне. Причината е, че делото САПАРД бе прекъснато от сътрудниците на Ненков с мотив, че няма закононарушение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР