След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. геополитиката

...
След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. геополитиката
Коментари Харесай

Отношенията между САЩ и Израел се влошават – Палестина залага на БРИКС

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година геополитиката на Близкия изток и Северна Африка се промени доста, а съгласно информацията Палестина също желае да се причисли към блока БРИКС. 

Макар и да не се причисли незабавно, евентуалното присъединяване на страната в БРИКС би могло да притегли вниманието на международната общност към палестинската държавност на фона на спирането, дължащо се на съсредоточаването на Съединени американски щати и Израел върху нормализирането на връзките сред Израел и арабските страни.

Подкрепата на БРИКС за Палестина е забележителна, изключително в подтекста на апела на срещата на върха в Йоханесбург за директни договаряния сред Израел и Палестина въз основа на интернационалното право и Арабската мирна самодейност. Това е в унисон с палестинско-китайското стратегическо партньорство и поддръжката на южноафриканския президент Сирил Рамафоса за палестинското избавление.

Палестинското управление приветства поддръжката на БРИКС за директни договаряния, отдалечаващи се от присъединяване на Съединени американски щати, което бележи смяна от американския унилатерализъм. Това възобновено внимание се вижда в дейности като назначението от Саудитска Арабия на дипломат без право на престой в Палестина.

Обратно, идното посещаване на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Китай допуска различен метод. БРИКС оспорва водената от Съединени американски щати позиция във връзка с Палестина, като се стреми към стабилно решение.

Палестинското изключване на Съединени американски щати като медиатор отразява влошените връзки с Вашингтон и Израел, произлизащи от опасенията по отношение на желанията на новото израелско държавно управление. Подкрепата на БРИКС за Палестина към този момент остава най-вече риторична.  

Макар и със алегорично значение, нейното влияние се лимитира от нежеланието да се обърне внимание на политиките на Израел. Силата на Израел и връзките му с основни членове на БРИКС понижават натиска за договаряния.

Вътрешното разделяне в Палестина прибавя провокации към договарянията. БРИКС би трябвало да приложи обилни ограничения, с цел да подтикне Израел към договаряния, с цел да предотврати провалянето на визията на две страни.

Източник: Aljazeera

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР