След наднормените температурни постъпления и слабите валежи през април почвените

...
След наднормените температурни постъпления и слабите валежи през април почвените
Коментари Харесай

Идат дъждове, а след тях болести и плевели

След наднормените температурни приходи и слабите превалявания през април почвените влагозапаси започнаха да понижават. През първите дни на май житните посевите встъпиха в разцвет при мокрота на почвата сред 65% пределна полска влагоемност /ППВ/ и 75%ППВ (фиг.1). Етапът е сериозен по връзки на условията на житните към влажността на почвата. При рапицата ще се следят етапи завършек на разцвет и формиране на шушулки. 

През интервала се чака времето да остане несигурно, с повече облачни часове и валежи с гръмотевична активност. Температурите ще бъдат по-ниски, като оптималните за региона ще са към 24⁰С. 

През седмицата развиването на земеделските култури ще протича с умерени темпове. Падналите превалявания ще повлияят удобно върху началните стадии от вегетацията на слънчогледа, царевицата, нахута. За житните всеки дъжд в интервала на изкласяване разцвет е скъп. По-влажното време ще основава предпоставки за намножаване на плевелна растителност, заболявания и неприятели. Поради нестабилното време изискванията ще затрудняват наложителните растителнозащитни действия. 

За информации и профилирани прогнози:

http://plovdiv.meteo.bg 

032 632422 Национален институт по метеорология и хидрология Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР