След над тричасови дебати само антикорупционният законопроект на Министерски съвет

...
След над тричасови дебати само антикорупционният законопроект на Министерски съвет
Коментари Харесай

Очаквано - само антикорупционният закон на ГЕРБ мина през правна комисия

След над тричасови диспути единствено антикорупционният законопроект на Министерски съвет бе признат на първо четене в парламентарната комисия по правни въпроси.
Решението беше взето с 14 гласа " за ", 7 бяха срещу. Очаквано - законопроектът на Българска социалистическа партия събра единствено 7 гласа " за ", а 14 депутати от комисията се въздържаха, което докара до неговото отменяне.
В признатия от правната комисия законопроект на ръководещите акцентите са основаване на нов антикорупционен орган, в който влизат КПУКИ, БОРКОР, звено от Сметната палата, дирекцията от ДАНС за противопоставяне на корупцията, КОНПИ.
Комисията ще бъде от 5 члена, като ръководителят се избира от Народното събрание , а той предлага заместниците си, които депутатите утвърждават. Парламентът ще я управлява и ще се приема отчет за активността ѝ. Ще се одобряват заявления за имуществено положение, както и сигнали от медии.
Разширява се понятието " длъжностно лице ", като се включват и лица от частния бранш. Инкриминира се търговията с въздействие.
От другата страна органът, очакван в законопроекта на Българска социалистическа партия, ще ревизира имуществените заявления и ще проверява корупционните закононарушения. Органът ще проверява единствено когато несъмнено лице прави несъмнено закононарушение - длъжностно заграбване, умишлена занемареност и други
Назначаването на ръководителя е измежду главните разлики на двата плана. " Специална организация " Антикорупция " се управлява от ръководител, който се назначава с декрет на президента на републиката за период от 5 години. Председателят има право на не повече от два поредни мандата ", е записано в плана пък на Българска социалистическа партия.
По предложение на ръководителя на организацията Народното събрание избира трима заместник-председатели. Изборът се реализира с болшинство две трети от всички народни представители. Зам.-председателите се избират за периода на мандата на ръководителя.
Основни структурни звена в администрацията на организацията са профилираните дирекции, независимите териториални отдели и профилираните административни дирекции, планува отхвърленият план на Българска социалистическа партия.

Дебатът
В началото на дебатите депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров съобщи, че законопроектът на ГЕРБ не би трябвало да се преглежда, поради изчезналата финансова аргументация . " Вие оферирате основаване на нова организация с проверяващи функционалности, само че нямате нито един ред финансова аргументация в плана си ", съобщи той.
По неговите думи няма по какъв начин да се случи и това зам.-директорите на новата организация да се избират с 2/3 болшинство, тъй като в Конституцията е записано кои органи се избират с квалифицирано болшинство.
Пенчо Милков от Българска социалистическа партия сподели, че имало финансова оценка в частта разбор на въздействието на законопроекта, същата каквато имало и при ГЕРБ.
" Да не си мерим оценките, че ще стане " оценката ми е доста по-добра от оценката ти ", прикани шеговито ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов .
Християн Митев от Патриотите съобщи, че основаването на органи, които нямат общо с следствието, е рискова наклонност, тъй като не са свързани с Конституцията. Патриотите припомниха, че сме парламентарна, а не президентска република, по тази причина членовете на този орган би трябвало да се избират от Народно събрание.
Хамид Хамид от Движение за права и свободи съобщи, че Движение за права и свободи ще поддържат законопроекта на Министерски съвет, само че са обезпокоени от някои текстове.
Данаил Кирилов от своя страна на няколко пъти назова законопроекта на Българска социалистическа партия наказателен, тъй като имало заплаха едно лице да получи голяма власт.
Крум Зарков, който беше главното острие на Българска социалистическа партия в дебата съобщи, че планът на ГЕРБ ще се слеят обособени органи " горе в главата ", само че долу ще си останат като стълбове по настрана. " Разследване, и единствено следствие. Това му е цаката ", заключи Зарков философията на законопроекта на " алените ".
Зарков изясни, че до момента в който в партията му са писали плана са търсили явен отговор на явен въпрос. Въпросът е за какво и жителите, и европейските ни сътрудници имат чувството, че корупцията в България не се санкционира.
Отговорът бил, тъй като няма неоправдателни присъди за корупционни закононарушения. И откакто основните прокурори - освен Сотир Цацаров, а и предшествениците му, са се изказвали, че нямат триумф в съда с битката с корупцията, тъй като до прокурорските бюра не стигали качествени следствия и доказателства, от Българска социалистическа партия намерили решението - проверяващи функционалности на новия антикорупционен орган.
Депутатът от левицата разкритикува и плана на ГЕРБ като съобщи, че плануванаъа в него предварителна защита по отношение на висши длъжностни лица звучала анекдотично. Защото мястото на предварителната защита било в учебните заведения да вземем за пример.
Йордан Цонев от Движение за права и свободи възрази на изказванията, че народните представители не би трябвало да назначават ръководителя на комисията. " Да не би в президентството да няма условия за корупция? Или голямата администрация на президента не е склонна към корупция ", зачуди се Цонев.
" Камбанката от Румъния дрънчи над главите ни. Това, което става в Румъния удостовери опасенията ни, че това може да се трансформира в орган за почистване на сметки ", съобщи Цонев във връзка настояването този орган да има проверяващи функционалности по сходство на Румънския антикорупционен орган.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР