След множество взаимни обвинения, прехвърляне на отговорности и отричане да

...
След множество взаимни обвинения, прехвърляне на отговорности и отричане да
Коментари Харесай

КЕВР започва проверка на съмнителната сделка за газ

След голям брой взаимни обвинявания, прекачване на отговорности и отказване да има проблем, КЕВР най-сетне ще стартира инспекция на съмнителната договорка, която новото управление на „ Булгаргаз “ подписа в късния следобяд в петък. Тогава за Румъния са били продадени количества природен газ, еквивалент на повече от 37 000 мегавата.

Сделката раздели специалистите, защото от една страна тя би трябвало да е законна и да донесе облага на „ Булгаргаз “, само че от друга – в продадения микс има количества както от евтиния азерски газ, по този начин и от хранилището в „ Чирен “. Това повдигна въпросът за какво назначеното от новото държавно управление управление на публичния снабдител не оставя евтиния газ за вътрешно ползване и за какво продава количества от подземното вместилище, в случай, че има неустановеност за бъдещите доставки от Русия поради заплахата от боен спор с Украйна.

Сега Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) оповестява, че от през днешния ден, 7 февруари, работна група на регулатора от Дирекция „ Мониторинг и надзор по осъществяване на Регламент /ЕС/ 1227/2011 по отношение на интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с сила /REMIT/ “ стартира инспекция на подписани покупко-продажби на „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД за интервала 1-7 февруари 2022 година КЕВР ще търси съществуване на обосновано съмнение за осъществено нарушаване на член 3 и член 5 от Регламент REMIT.

Комисията се самосезира по медийни изявления.

След задълбочено изследване на всички изнесени обстоятелства и условия работната група следва да изготви отчет за резултатите от инспекцията. В сходство с условията на REMIT отчетът ще бъде разискван на съвещание на Комисията. В взаимозависимост от изводите и констатациите в него регулаторът ще реши дали да образува произвеждане за определяне на нарушаване на член 3 и член 5 от Регламента.

Припомняме, че първи за съмнителната договорка заяви някогашният енергиен министър и членна Българска социалистическа партия Румен Овчаров в събота сутринта. По неговите думи в границите на 3 секунди са подписани блокови покупко-продажби за общо 60 000 мегавата природен газ в последния ден на предходната седмица и в последните минути на работния ден. Овчаров изрази подозрение, че договорката е нагласена за избран покупател, който е имал предварителна информация за готвеното предложение и го е изкупил, с цел да го препродаде по-късно на по-висока цена.

Малко по-късно Румен Петков (АБВ) и Бойко Борисов (ГЕРБ) също заговориха за съмнителни условия към договорката.

На новото управление на „ Булгаргаз “ му лиши няколко часа да ревизира информацията и да излезе с позиция, че няма нищо подозрително и продажбата се е случила, защото потреблението е паднало и непотребните количества са били осъществени на „ Газов Хъб Балкан “.

В неделя в отбрана на „ Булгаргаз “ се включи и енергийният министър Александър Николов, който съобщи, че се води енергийна „ война “ и има „ координирана офанзива “ против „ Булгаргаз “. Той сподели, че общата стойност на договорката е 5 млн. лева и че продажбата е станала посредством разпространение на 40 покупко-продажби за лотове сред 1000 и 1500 мегавата всеки.

Интересното е, че по време на брифинга в неделя Николов натърти на това, че са изтъргувани единствено 37 400 мегавата, а не 60 000 мегавата, както сподели Овчаров. Но в случай че се вземат нагоре цитираните данни за 40 покупко-продажби, всяка от която сред 1000 и 1500 мегавата, сметката не излиза.

И още нещо прави усещане – новото управление на държавната компания, което беше вписано точно в петък, не разяснява обществено тематиката и към този момент употребява представители, в лицето на министъра.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР