След многогодишни наблюдения на галактиката Водовъртеж астрономи установиха, че водородна

...
След многогодишни наблюдения на галактиката Водовъртеж астрономи установиха, че водородна
Коментари Харесай

Откриха как се сформират звездите в галактиките

След многогодишни наблюдения на галактиката Водовъртеж астрономи откриха, че атомна мъгла е ключът към образуването на звездите в галактиките.

Според научните наблюдения звездите се появяват, единствено в случай че ги заобикаля атомна мъгла, която да смъква газа в огнищата на звездообразуване.

Откритието на астрономите е оповестено в 5 поредни научни публикации в Astrophysical Journal.

В трудовете си експертите разкриват, че за последните 4 години са съумели да основат цялостна карта на гигантските молекулярни облаци в спирална вселена, сходна на нашия Млечен път.

 Млечен път

Освен това са определили точното количество на молекули водород в тях, което им е помогнало да свържат химичния детайл с появяването на звездите в галактиките.

Ева Шинерер от Института по астрономия в Хайделберг, Германия споделя, че картината, която са получили, не съответствува с предходните показа на учените за молекулярните облаци.

Шинерер и сътрудниците ѝ следили галактиката Водовъртеж (М51) с френския интерферометър PdBI и испанския радиотелескоп IRAM 30 от 2009 година.

Изследваната вселена Водовъртеж се намира на относително близко разстояние от Земята – на 23 милиона светлинни години и е обърната с " лице " към планетата ни.

Продължителните наблюдения разрешили на учените да получат висококачествени фотоси и да изучат свойствата на над 1500 облака безпристрастен газ, в които пораждат млади звезди.

 Космос

Когато учените почнали да сформират карта на раждането на звездите, те обърнали внимание на един необикновен факт – съвсем половината водород, който трябвало да се намира в тези облаци, се намирал отвън техните лимити.

Астрономите считат, че тези скупчвания от газ, който в следствие са наречени от учените водородни мъгли, са ключът към образуването на звездите.

Мъглата свива облака от безпристрастен газ, което му разрешава да доближи тази висока компактност, която е нужна за появяването на звездни зародиши.

В близко време учените ще се опитат да открият аналогични структури и в други галактики.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР