След маратонски разговори между министрите от Г-20 не бе постигнато

...
След маратонски разговори между министрите от Г-20 не бе постигнато
Коментари Харесай

Министрите от Г-20 не се споразумяха кога да спре въглищната индустрия

След " маратонски " диалози сред министрите от Г-20 не бе реализирано съглашение за 58 от 60 параграфа на съглашение за климата. В взаимно изказване се признава, че въздействието на световното стопляне при 1,5 ° C е " доста по-ниско ", в сравнение с при 2 ° C, и се приканва за ускорение на прехода към чиста сила. За " огромно болшинство " от членовете, това включва последователно унищожаване на въглищата. Формален хазаин на срещата бе Италия, заяви Climate Home News, цитирайки резултатите от срещата на министри на енергетиката и околната среда в Лондон.
Китай, Русия и Индия са измежду страните, които се съпротивляват за основаването на график за последователно преустановяване на производството на въглища, оставяйки на водачите да намерят излаз от задънената улица по-късно тази година.

Преди срещата английският представител на идните договаряния по климата на COP 26 Алок Шарма сподели на министрите: " Ние знаем, че базовата сила на въглищата е несъвместима с бъдещето, което поддържа концепцията за 1,5 [° C] жива. Нека да кажем на света през днешния ден, че ще се стремим да сложим край въглищата както вкъщи, по този начин и в чужбина. "

Но с Китай, Русия, Индия, Турция и Саудитска Арабия измежду бранителите на изкопаемите горива нямаше консенсус. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани страните с високи приходи да се откажат от въглищата през 2030 година, а разрастващите се страни да ги последват до 2040 година И до момента в който този преход е съвсем приключен във Англия, доста страни от Г-20 към момента имат забележителна въгледобивна промишленост.

Миналата седмица Индонезия показа на Организация на обединените нации дълготрайна тактика за климата, която планува продължаването на изгарянето на въглища след 2050 година, разчитайки на технологии за хващане и предпазване на въглерод за намаляване на излъчванията, напомня Climate Home News.

Япония разгласява план за енергиен проект, който включва генериране на 19% от електрическата енергия от въглища през 2030 година

Китай получава над 60% от електрическата енергия си от въглища, има най-големите в света проекти за нови локални въглищни електроцентрали и е най-големият покровител на въглищната енергетика в чужбина.

Ли Шуо от Грийнпийс, Източна Азия, съобщи пред медията, че принуждаването на Китай да се съгласи да приключи финансирането на въглищата в чужбина ще бъде по-лесно, в сравнение с последователното преустановяване на въглищната промишленост в страната, само че провокациите и на двете не би трябвало да се подценяват.

Водещият договарящ за климата за Алианса на дребните островни страни, Диан Блек-Лейн, похвали министрите, които " отхвърлиха да се примирят със слаб консенсус ". Тя сподели в изказване: " Интересно е да се види, че някои страни от Г-20 не разрешават на обичайна власт и политика на петролната, газовата и въглищната индустрия напълно да надделеят ".

Министрите също по този начин не съумяха да уговорят дата, до която да прекратят " неефективните " дотации за изкопаеми горива - нещо, което групата за пръв път даде обещание през 2009 година, само че не реализира необикновен прогрес. По-малобройният и по-богат Г-7 дефинира своя краен период до 2025 година. Членовете на Г-20 общо са дали 3.3 трилиона $ дотации за изкопаеми горива в интервала 2015-2019 година, съгласно разбор на BNEF. Въпреки че това, което се счита за " неефективна " дотация, е отворено за пояснение от специалистите.

Решаването на тези въпроси в този момент се пада на водачите на страните от Г-20 на срещата на върха в Рим, планувана за 30 октомври. Том Еванс, специалист по климатична дипломация в E3G, мозъчен концерн за за климатични промени, работещ за ускорение на световния преход към нисковъглеродно бъдеще, съобщи:

" Г-20 с право одобри, че е належащо ускорение на дейностите по климата през 2020 година, с цел да се резервира границата от 1,5 ° C ". " Прекратяването на финансирането на въглища и определянето на дата за преустановяване на въглищата са нужните първи стъпки за осъществяване на тази визия. Преодоляването на задънената улица на Г-20 по тези въпроси ще изисква смяна в дипломацията по климата сред в този момент и срещата на върха на водачите през октомври ", добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР