След края на битката Мосул разрушен. Само в западната му

...
След края на битката Мосул разрушен. Само в западната му
Коментари Харесай

Фотоистория: Мосул след ИДИЛ

След края на борбата Мосул опустошен. Само в западната му част вредите надвишават 700 хиляди $. Няма питейна вода, канализация и електричество, а унищожените домове в региона са 32 хиляди

Миризмата на трупове изпълва горещия юлски месец. Тела, патрони, оръжия са накацали по бетонните купища, които в миналото са изграждали инфраструктурата на втория по величина град в Ирак. Войници изпълват тази призрачна картина, а изтощени и едвам движещи се цивилни допълват чувството за цялостно обезсърчение.

Това е Мосул след борбата за освобождението, траяла съвсем девет месеца. Празничната седмица, която министър-председателят Хайдер ал Абади разгласи в цялостен Ирак, тук не се усеща. Все още се чуват спорадични боеве, а джихадистите от " Ислямска страна в Ирак и Леванта " (ИДИЛ) не отстъпват следените си територия на юг и запад от освободения град.

Мосул е мъртъв

Свободен Мосул обаче е неразпознаваем. В последните три години към 920 хиляди са избягалите, а броят на починалите е незнаен. Миналата седмица правозащитната организация Amnesty International упрекна освен джихадистите, само че и бойците от обединението в осъществяване на военни закононарушения.

Щетите се правят оценка на над 1 милиарда $, за което иракското държавно управление разчита на интернационална помощ. " Разрушенията след битката с ИДИЛ засягат 80% от града ", споделя в изявление за Al Jazeera Шатха ал Убоузи, консултант в иракския парламент. " Както имаше интернационална коалиция за победа над ИДИЛ, по този начин в този момент имаме потребност от интернационална коалиция, с цел да построим отначало тези зони. "

Жертва на борбата падна и известната Велика джамия " Ал Нури ". По време на тригодишната окупация са потърпевши и други религиозни монументи.

[Reuters]
По време на иракската офанзива за връщане контрола над Мосул бойци хвърляха листовки над остарелия град.

[Reuters]
Празникът в Ирак по случай освободения Мосул продължи цяла седмица, макар че боевете не стихваха в околните региони, които към момента са под контрола на ИДИЛ.

[Reuters]
Преди войната популацията на Мосул е надвишавало 1 млн. души, само че хиляди бягат в бежански лагери.

[Reuters]
Иракските специфични служби към момента претърсват града освен за оживели, само че и за скрити джихадисти и оръжия. Според данни на Reuters доста от бойците на ИДИЛ са отрязали брадите си, придружавайки цивилните до бежански лагери.

[Reuters]
ИДИЛ сглобяват множеството от бомбите си от съставни елементи, които са налични за закупуване и множеството са за цивилна приложимост. Мъже в града съвсем няма - едни са избягали, други са починали. Жени и деца се намират в капан - без течаща вода или електричество. Боевете може да завършват, само че филантропичната рецесия - не.

[Reuters]

Символична столица

Абу Бакр ал Багдади разгласи своя халифат точно в Мосул. Петролни находища и обработваема земя трансфораха града в икономическа столица.

Иракската държавна армия бе подкрепена от обединението от над 50 страни, водени от Съединени американски щати, в опитите си да поеме надзор над града в борба, за която се счита, че дава началото на края на ИДИЛ. Освободеният Мосул фактически е голям удар зa ИДИЛ, само че войната не е извоювана. Макар халифатът да е под мощен напън и в сирийската си столица Ракка, това не изключва офанзиви на ИДИЛ против Запада.

Мосул преди

Католическа черква, 1940 година Твърди се, че звънът от камбаната й се е чувал на 15 км.

Научният лицей към Университета в Мосул през 70-те години на ХХ век. Той е един от най-развитите просветителни и проучвателен институти в Близкия изток.

Рисунка на Мосул от 1861 година

Пазар за дини през 60-те години на ХХ век.

Джамията и гробницата на Наби Юнус при започване на предишния век.

Джамията и гробницата на Наби Юнус при започване на предишния век.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР