След кратко боледуване на 80-годишна възраст днес почина бившият генерален

...
След кратко боледуване на 80-годишна възраст днес почина бившият генерален
Коментари Харесай

Почина бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан

След " малко боледуване " на 80-годишна възраст през днешния ден умря някогашният общоприет секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан, лауреат на Нобелова премия за мир. Това заяви в Женева неговата фондация, съобщи Франс прес. " Семейство Анан и Фондация " Кофи Анан " оповестяват с голяма тъга, че някогашният общоприет секретар на Организация на обединените нации и лауреат на Нобелова премия за мир Кофи Анан умря в мир в събота, 18 август, след малко заболяване ", се споделя в официално съобщение на организацията.

Съпругата на починалия Нане и децата - Ама, Коджо и Нина, бяха до него през последните дни от живота му, цитира ТАСС изказване на фамилията в Туитър.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш отдаде респект пред паметта на Анан - един от своите прародители, който назова " мощ, насочвала към положителното ". " По голям брой способи Кофи Анан бе въплъщение на Организация на обединените нации. Той се отличи, като поведе организацията към новото хилядолетие с несравнимо достолепие и решителност ", добави Гутериш.

Кофи Ата Анан е роден на 8 април 1938 година в град Кумаси, в английската колония Златен Бряг (от 1957 година насам - Гана). Баща му е водач на племето фанти и губернатор на област Ашанти.

Седми общоприет секретар на Организация на обединените нации, Анан заема поста в течение на два мандата от 1997 до 2006 година Осъществява промени, целящи да понижат административните разноски на организацията. Посредничи в редица сложни политически обстановки - през 1998 година по отношение на рецесията в Ирак, за Багдад да допусне в страната интернационалните инспектори, а през интервала 1984-1998 година спомага за прехода към гражданско ръководство в Нигерия след поредност от военни държавни управления. През 1999 година спомага за договаряне сред Либия и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във връзка детонацията на самолета над Локърби през 1988 година и за споразумяване на рецесията в Източен Тимор.

През 2001 година Анан получава Нобеловата премия за мир (съвместно с ООН) " за принос в обезпечаването по-ефективна Организация и по-траен мир в целия свят ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР