След колапса на FTX сега още три имена от света

...
След колапса на FTX сега още три имена от света
Коментари Харесай

Крипто-бизнесът в сянката на измами и съдебни дела

След колапса на FTX в този момент още три имена от света на цифровите пари отиват на подсъдимата пейка

Най-новият всред всички капиталови принадлежности – крипто-парите – се оказаха по-рискови, в сравнение с изглеждаше първоначално (снимка: CC0 Public Domain)

Неприятно е да го признаем, само че се постанова – обвиняванията към света на криптотехнологиите се оказаха недотам безпочвени. След времената на възторг и голям брой вложения в този момент прекалено много платформи попадат в съда поради държание, което приказва за измами.

През последните няколко дни американски прокурори упрекнаха три известни компании за криптовалути в машинация на вложителите на стойност повече от 1 милиард $.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс разгласи, че криптоборсата Gemini е излъгала клиентите си за рисковете от капиталовата сметка, която предлага, плащайки високи лихвени проценти върху криптовалути. Криптокредиторът Genesis и компанията-майка Digital Currency Group също бяха включени в правосъдното дело. Дейността му бе спряна предишния ноември, прекъсвайки достъпа на клиентите до средствата им.

Това се случи малко след колапса на FTX, борсата за криптовалута, ръководена от Сам Банкман-Фрид, който в този момент е изправен пред обвинявания в машинация. Фирмата Genesis, която е дала огромни заеми на фирмите му, подаде заявление за фалит няколко месеца по-късно.

Сега основният прокурор Джеймс споделя, че казусът се отнася до „ още един образец за неприятни играчи, причиняващи вреди [на голям брой жертви] в незадоволително контролираната промишленост на криптовалутите “.

Междувременно Digital Currency Group (DCG) и Gemini оповестиха, че ще се борят за отпадането на прокурорските искове. „ Честността и честността постоянно са били моите управителни правила “, сподели създателят на DCG Бари Силбърт. Той окачестви обвиняванията като „ безпочвени “.

Съдебният иск на прокурора Джеймс е най-новият, който произтича от сривовете в крипто-индустрията предходната година, когато пазарите на цифрови валути се утежниха.

Трите упрекнати компании са работили дружно върху Gemini Earn, която започва през 2021 година и позволяваше на потребителите да заемат крипто-пари на Genesis в подмяна на лихвени проценти от над 7%. В делото си прокурорите показаха, че екипът на Gemini е знаел добре, че Genesis има нестабилни финанси през цялото време на програмата. Но, съгласно обвиняването, все пак Gemini не е предизвестила клиентите си за рисковете от отпущането на заеми на компанията. Вместо това е оповестила че е била обект на инспекция.

През юни 2022 година рисковете се усилиха, когато Genesis беше обиден от повече от $1 милиард загуби поради колапса на друга крипто-фирма. Според прокурорите, Genesis и DCG са се постарали да прикрият обстановката с финансови маневри и подправени отчети, в това число и до Gemini, в същото време потвърждавайки в общественото пространство, че салдото им е „ мощен “.

Genesis и DCG към този момент бяха изправени пред изказвания за машинация от Gemini – крипто-борса, учредена от близнаците Уинклвос, които са известни с изказванието, че техният някогашен съученик от Харвард Марк Зукърбърг е откраднал концепцията им да изобретят Фейсбук. Сега Gemini твърди, че правосъдният развой удостоверява изказванията й против Genesis. „ Да упрекваме жертва, че е била излъгана и излъгана, няма смисъл – и ние чакаме с неспокойствие да се защитим против тази несъстоятелна позиция “, се споделя в изказване, споделено в обществените медии.

Но, съгласно делото, през лятото на 2022 година някои висши чиновници на Gemini са се тормозили задоволително от протичащото се, с цел да изтеглят личните си средства. „ Тези компании за криптовалута излъгаха вложителите и се пробваха да скрият повече от един милиард $ загуби. В резултат на това пострадаха мнозина вложители от междинната класа “, сподели основният прокурор Джеймс. Тя цитира даже пенсионирана 73-годишна баба измежду всичките 232 000 вложители, които са станали жертви на хипотетичната машинация.

 

 

 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР