След кмета на шуменското село Мадара Неделчо Неделчев, чийто дом

...
След кмета на шуменското село Мадара Неделчо Неделчев, чийто дом
Коментари Харесай

АКЦИЯ: Митничари удариха“ селски поп, варил домашна бира

След кмета на шуменското село Мадара Неделчо Неделчев, чийто дом преди дни беше претърсен от митничари поради домашна бира, „ изгърмя “ и попът на селото, отново поради домашно питие. И отново по сигнали на „ бдителни жители “.

Къщата на локалния духовник Неделчо Савов е обискирана рано тази заран от митнически чиновници, които разкрили 300 двулитрови бутилки домашно създадена бира, заяви самият Савов. Всички бутилки са иззети, защото за пивото не е заплатен данък, написа zaistinata.com.

„ Рано сутринта в 7 часа цъфнаха. Пак по донос, но те си правят работата, те са служители, какво да вършат хората “, изяснява метафизичен свещеникът. Митничарите взели всичката му бира – към 600 литра, и си тръгнали.

„ Аз си върша бира за домашна консумация от 7-8 години, учил ме е адашът /кметът Неделчо Неделчев, б.р./ “, споделя попът на селото, който също попадна в категорията на „ нарушителите “ с неплатен данък. Според българския закон, бирата за домашна консумация не се освобождава от данък, за разлика от виното. Пак съгласно закона, или по-точно поради „ дупка “ в него, с цел да си плащаш акциза, би трябвало да имаш записана компания. Което автоматизирано слага в категорията на нарушителите съвсем всички производители на домашна бира, в това число попа и кмета на Мадара.

Селският духовник обяснил на митничарите, че не може да си заплати акциза, защото поради сана си няма право да записва компания. Иначе самият данък е изчислен на към 50 лева „ Не е казусът в 50-те лв., аз желая да си платя, само че съгласно Национална агенция за приходите би трябвало да имам компания. А свещениците не могат да записват компании “, изяснява омагьосания кръг попът на Мадара.

Неделчо Савов намерил състрадание измежду митничарите, които обаче все пак му конфискували бирата. „ Казаха ми: съжаляваме, че е такова ситуацията, извиняваме се доста, че би трябвало да ви конфискуваме бирата, но законът е подобен “, изяснява свещеникът. И приканва законодателите да внесат нужните ремонти, с цел да не слагат хиляди производители на домашна бира в категорията „ извършители “

„ Дано да се раздухат нещата, че от горната страна да вземат някакви ограничения, тъй като е ненормално това нещо! Толкова хора си вършат бира, излиза, че са извършители, щото нямаш право да си правиш бира без компания. Шумкарска работа! Ние не вършим комерсиална активност, ние си вършим питие за нас и приятелите “, ядосва се попът на Мадара.

В региона производството на домашна бира има мощни обичаи, а в прилежащото село Кюлевча години наред се организираше фестивал на домашното питие, който привличаше стотици посетители.

Досега производителите на питие не са имали проблеми с митничарите. Неприятностите започнаха предишното лято, около кмета на Мадара Неделчо Неделчев, който беше включен в депутатската листа на ИТН и направи мощна мажоритарна акция в региона.

В навечерието на изборите през юли, против Неделчев беше изпратен сигнал, евентуално от негов политически конкурент. Домът на кмета беше тестван от митничари, които тогава откриха две каси домашно бира и глобиха Неделчев с 50 лева

Оттогава митническите чиновници очевидно са се засилили на този фронт и са влезнали в „ сезона на бирата “.

Не е ясно по какъв начин управлението на митниците преценя какви цели би трябвало да съблюдава в работата си, защото и до в този момент нямаме отговор на въпросите си към централата на Агенцията.

Акцията на варненските митничари против производителите на домашна бира обаче провокира всеобщи насмешни и неодобрение в обществените мрежи:

„ Никога няма да сме естествена страна! “, „ Евала на КМЕТА! Да върви митница за 30 л “, „ Е, това към този момент е върхът на безобразието…! “, „ Що за кокошкарска акция или.. каквото и да е там!? Що за проваляне на институциите!? “, „ Да не забравите и компотите да му вземете на индивида хахахаха “ – това са единствено част от мненията, с които жителите показват отношението си към случая.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР