След като всички преживяхме през 90-те години: рекета, който се

...
След като всички преживяхме през 90-те години: рекета, който се
Коментари Харесай

Рекетът Е Национален Спорт! Ако Станем Жертви На Безскрупулните Колекторски Фирми Вече Има Кой Да Подаде Ръка!

След като всички преживяхме през 90-те години: рекета, който се трансформира в народен спорт; всеобщата приватизация, където всеобщо всички „ инвестирахме “; банковите банкрути, където едни хора просто откраднаха едни пари, през днешния ден още веднъж сме на крачка от тези отминали времена. И тъй като всички си спомняме по какъв начин мутрите се трансфораха в „ застрахователи “, взехме решение да поемем самодейността преди да е станало прекомерно късно. Обединихме се към концепцията да учредим „ Инициативен комитет за отбрана на потребителите “, чиято съществена цел е да се бори с нелоялните практики и начини, с които боравят фирмите за събиране на задължения - тъй наречените колекторските компании. Всеки, който споделя нашата идея и паники, е добре пристигнал да се включи тази самодейност.

Ние, жителите на Република България, сме изправени пред непрекъснати провокации и тествания поради неработещи закони или тъй като Народното събрание, Омбудсмана, изпълнителната власт, просто отхвърлят сами да си свършат работата като одобряват качествени и работещи закони. Наш дълг е непрекъснато да се борим за правото си на правдивост и отбрана като пожелаваме от институциите да си свършат работата.

Миналият четвъртък от Асоциацията на колекторските организации в България, в която не членуват всички труженици на тази специалност, оповестиха, че за една година двойно са се нараснали длъжниците им. Днес те са близо 2 милиона случая на жители с просрочени заеми и сметки, които са лишени от всевъзможни принадлежности на отбрана и регулация на взаимоотношенията им с тези компании. Смущаващ е фактът, че към нерегламентираните услуги на тези компании към този момент прибягват банкови институции, снабдители на вода, ток и парно. При това, както от самата асоциация се похвалиха, към този момент им се трансферират вземания вследствие на закъснение на заплащане за 2 месеца. Няма транспарантен метод, който да дефинира начислените от колекторските компании суми над главницата, а това е задоволителна причина за злоупотреби. За образец даваме автентичен случай, при който дълг от 100 лв. към мобилен оператор, след прехвърлянето му към колекторска компания набъбна до 247 лв..

Никоя институция, в това число Комисията за отбрана на потребителите, няма задоволително принадлежности и запаси да прави мониторинг и надзор над активността на събирачите на задължения. Междуфирмените отговорности, стана ясно от данните изнесени от същата асоциация, все по-често се разпореждат за събиране на колекторските компании. Това отсега нататък ще сътвори съществено напрежение и утежняване на бизнес средата у нас, която търпи непрекъснати негативи поради корупционните практики, с които страната ни е известна – вътре и на открито. Сега паралелно до корупцията гордо ще застанат и събирачите на задължения. Затова се питаме какъв брой банди на Квиц-овци би трябвало да бъдат хванати с цел да се вземат ограничения?

Инициативният комитет за отбрана на потребителите стартира национална акция за сигнали против колекторските компании, която ще се организира главно в обществените мрежи. Призоваваме всеки жител потърпевш от телефонния гнет, подвеждаща информация при споразумяване на дълга, физически тормоз и други форми на напън да ни изпрати своя случай на имейл: [email protected].
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР