След като Владимир Путин ще управлява, най-вероятно никой не е

...
След като Владимир Путин ще управлява, най-вероятно никой не е
Коментари Харесай

Европа ще се въоръжава, но все още залага на стари практики – къде ще отидат милиардите

След като Владимир Путин ще ръководи, най-вероятно никой не е сюрпризиран, за 5-ти мандат в Русия, а неговото протеже Доналд Тръмп се приготвя за втори сполучлив мандат, обстановката в света въобще не наподобява розова. Причините са явни, войната в Украйна не върви по проект, не се случи победа за 3 дни, само че не се случи и нищо от пролетното нахлуване.

Факторите за измененията на фронта сигурно не са допустимо най-хубавите, прочее не е ясно и какво се случва. От една страна е изцяло невероятно да има достоверни източници, само че от друга ще се види забавянето на доставки на оръжие, както стана ясно, Украйна употребява изкуственият разсъдък на Съединени американски щати, с цел да поразява тъкмо избрани цели, което изяснява и големия брой потопени кораби, само че даже това не носи някакви по-мащабни триумфи в кратковременен проект.

В международен, нещата не престават да са мрачни. Оказва се, че Съединени американски щати и Европа имат много проблеми и в този момент ще би трябвало да влагат много съществени суми за 25-годишното отсрочване и отбягване на вложения във военната промишленост. Очаквано е, че през идващите години ще има повишение с към 33 милиарда $ на година и то за по този начин наречените меки райони, в които влиза и България.

Заканите на Тръмп, че страни, които не заплащат своите вложения във военната промишленост за НАТО, могат да бъдат изгубени, автоматизирано слага цялата концепция на този съюз под въпрос. До този миг нямаше никакви наложителни такси, само че явно и това ще се промени.

Гърците също осъзнават това и не са непознати на концепцията, че скоро ще би трябвало да влагат доста повече за оръжие. По-интересното е, че някои от техните най-големи мозъци, към този момент събират пари за стартъп компании като Lambda Automata. Идеята на тази компания е, че се стреми да сътвори цифрови наблюдателни кули, които да разрешат по-сериозен взор на дадена територия. Създател на компанията е един от експертите по роботика от Apple – Димитриос Котас, който в този момент желае да покаже, че може да се реализира повече с по-малко средства.

Няма по какъв начин да избягаме от обстоятелството, че самата технология трансформира и хода на една война, затова старите снаряди и способи няма да работят по същия метод.

Количеството офанзиви на дронове в Червено море демонстрират какъв брой асиметрична може да е една война. Странно е, че те костват към 2000 $ за численост, могат да създадат провали като ракети за милиони долари.

И по мнението на редица специалисти, това е най-голямата неточност на Европа и цяло НАТО. Тези системи не съумяха да изградят и да подобрят това оръжие, не съумяха да създадат и по-добри системи за сигурност. Това ще се промени, само че няма да стане за един ден.

Редица страни виждат своите проблеми и все по-често се приказва за бързи промени на технологията, орязване на бюджет за старите практики и въвеждането на нови. Най-голямата изненада не се крие в желанието за смяна и неналичието на стратегически проекти, а в по-сериозната конкуренция сред самите производители. Ако в миналото сте се опитвали да изберете един артикул за персонална приложимост, представете си каква тъкмо е обстановката при останалите производители, където промишлеността в действителност е много злокобна.

Най-странното е, че множеството производители даже не се намират в Европа.

Изкуственият разсъдък, както към този момент разбрахме, трансформира напълно концепцията за водене на война, на него не му се постанова да гадае, а да проучва придвижвания, да разпознава военни обекти и даже да предлага избрани ходове на нахлуване.

Лошата вест е, че Европейски Съюз започнаха да закупуват оръжие, само че не започнаха да влагат повече в технологията, което още веднъж е минус. Изненадващо е, че средствата през 2022 година са по-малко, в сравнение с тези от 2021 година

Европейски Съюз предлага инвестиция от близо 1.5 милиарда евро за военната си промишленост, до момента в който Пентагона желае към 3 милиарда $, с цел да продължи развиването на своя изкуствен интелект и да го образова да продължи да извършва нови и още по-добри функционалности.

В това съревнование няма изненади, Русия отдели 1/3 от своя бюджет, Съединени американски щати продължава да налива средства в своята промишленост, до момента в който Европа остава на 3-то място.

Решението на по-големият и сериозен проблем се крие във обстоятелството, че към момента липсват задоволително домашно отгледани европейски компании, които да са подготвени да развиват военната промишленост или да оферират решения на фронтовата линия, като се надяваме, че в никакъв случай няма да бъдат употребявани.

До 2030 година Франция е подготвена да влага към 2 милиарда евро за разработка на боен проект от изкуствен интелект.

Бяха нужни две години, с цел да забележим, че Турция създава съвършени дронове на много по-разумна цена. Техният „ Байрактар “ се оказа нужен и задоволително гибелен, само че самата разработка се случи, когато Съединени американски щати отхвърли да продава такива, осъзнавайки, че същите могат да се употребяват за решаването на местни проблеми на територията на Турция.

Оказва се, че хората с решения в доста по-малките компании получават едвам 1/25 от заделения бюджет, до момента в който всички по-сериозни средства се насочват в обичайните способи за произвеждане на боеприпаси. Странното е, че вървим в ново измерение на военната промишленост и аудиторията в действителност би трябвало да знае какво в действителност би трябвало и може да употребява.

Решението на казуса, най-малко по мнението на Пол Еременко – някогашен чиновник на Гугъл, инженер в Airbus и други много впечатляващи позиции – твърди, че парите са единствено единият проблем. Европа има потребност от мозъци, надарени инженери и хора, които да са подготвени да основават и да намират решения на проблеми. Причината е, че една война към този момент няма нищо общо с това, което се познава в историята.

Плановете за Европа до 2030 година са ориентирани в една друга посока, дотогава би трябвало да се купуват технологии, които да са създадени в Европа и сега, до момента в който четете тези редове, те не са налични.

Какво следва? Всяка една компания във военната промишленост ще би трябвало да одобри, че за по-високи равнища на сигурност ще има потребност от коопериране и търсене на съответни решения. Това също е проблем, само че общата цел и гарантирането на сигурност ще изисква това, а то продължава да е в основата на целият развой, който и до този миг е стартирал. 

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР