След като вчера разглеждахме материала за ролята на почетните консули

...
След като вчера разглеждахме материала за ролята на почетните консули
Коментари Харесай

Македонското разузнаване и играта на котка и мишка с руски агенти – защо напрежението там се повишава

След като през вчерашния ден преглеждахме материала за ролята на почетните консули на Русия в целия свят и главните им отговорности, попаднахме на един забавен материал, посочващ въздействието им в Северна Македония. Въпросният материал датира още от 4 юли 2017 година и е разработка на OCCRP – Organized Crime and Corruption Reporting Project. За същият се твърди, че е почнал своето начало в България при среща на публицисти от високо равнище и мнозина могат да виждат съществено разширение. Нека се върнем на самата история и развиването на Северна Македония.

По думите на проверяващите публицисти, съветски дипломати и шпиони са били забъркани в една 10-годишна стратегия за разпространение на агитация, както и провокации в Северна Македония като опит да се спре тяхното влизане в НАТО.

Разследването е направено благодарение на OCCPR, Nova TV (най-вероятно македонска версия) и Crime and Corruption Reporting Network (KRIK). Информацията е получена от Северномакедонското контра-разузнаване, което се добавя с опити и на сръбски, анти-западни и про-руски националисти в страната.

По данните на разузнаването излиза наяве, че още тогава има опити на Русия да увеличи своето въздействие в някогашните югославски територии и да успее да трансформира района в съпротива на запада. Черна гора публично беше призната за член на НАТО, а това слага Северна Македония и Босна и Херциговина в една доста забавна позиция, следи се и засилено въздействие на Сърбия, която макар по-големият напън и връзка с Русия, също преглежда тази опция, даже и след бомбардировките през 1999 година

Силите на Русия и Сърбия са помогнали за построяването на комплицирана политическа рецесия в страната, което води до още по-голямо разделяне сред главните политически партии и напрежението с албанското малцинство. Етническите албанци са към 1/4 от популацията и също желаят своята самостоятелност.

От 2008 година Северна Македония е под непрекъсната мощна агитация и разследваща интензивност през посолството на Руската федерация, най-малко това са думите на Владимир Атанасовски – шеф на Северномакедонската администрация по сигурност и контра-разузнаване. Проблемите стартират през 2008 година с несъгласие от страна на Гърция и обстоятелството, че има дебат по отношение на потреблението на името, което съответствува с името на територия в Гърция.

Документът, с който разполагат македонците, демонстрира доста ясно, че става въпрос за приложимост на по този начин наречената „ мека мощ “ и тъкмо това ни връща назад към документите по отношение на Молдова, Беларус и други територии, изискващи смяна на статуквото и непосредствено въздействие. Този термин явно е процедура на съветски разузнавачи и шпиони, които желаят да извлекат максимума.

По думите на македонските проверяващи, външната политика на Русия е насочена към налагането на монопол и разполагането на енергийна тактика, с която да се управляват всички на Балканите. Съдейки по събитията през последните години, не е изключено да видим, че активността им се ускорява, а самият документ показва, че Северна Македония би трябвало да бъде извънредно подвластна от Руската политика.

OCCPR декларират, че всички действия се насочват напълно от посолството в Скопие от трима сътрудници на Руските разследващи служби, като същите към този момент са забелязвани в сръбската столица в Белград, към това допълнение би трябвало да се посочат и още четирима сътрудници от ГРУ, които се координират напълно от София, най-малко това показват добитите от тях документи.

Подготовка и задоволително добра работа може да се забележи и от локални представители на съветската ТАС, както и от Росотрудничество – организация, която би трябвало да подкрепя връзките на две страни, само че няколко години по-рано е разследвана от ФБР при опит да събере информатори на територията на Съединени американски щати.

В Северна Македония се следи интерес към вербуване на някогашни и сегашни членове на армията и Министерство на вътрешните работи за основаването на сериозна маса от тренирани персони, документът показва, че в избран миг или обстановка, същите ще бъдат задоволително положителни, с цел да оказват помощ за налагането и развиването на съветския интерес. Документът не показва по кое време и по какъв начин би трябвало да се извършат тези опити.

Същите сътрудници са се пробвали да въздействат и на други звена, най-много в македонската медия, като внасят в допълнение внимание към албанското малцинство, с цел да популяризират информация и дезинформация, която да затвърди съветското наличие.

Северна Македония е по-близо до запада след приемането на самостоятелност през 90-те години на предишния век, само че това не пречи на Русия да ускори своето въздействие в страната през последните години. Почетните консулства в Битоля и Охрид действат като разследващи бази, най-малко това още веднъж е информация на документите.

Русия има интерес към Северна Македония и за още един детайл – построяването на европейска газова линия. Руската компания Стройтрангаз стартира структура още през 2015 година Цената на оборудването ще коства 75.7 милиона $ за секция, като всичко това се покрива напълно от Русия. Засилва се фрапантно и културната точка в страната, прокрадвайки още повече концепцията за „ пан-славянството “, която действително се стреми да търси послушание през Православната черква.

Руското консулство се е постарало да сътвори към 30 асоциации на другарството, както и Руски културен център в Скопие, който спонсорира структурата на православни кръстове и съветски църкви в страната.

Тези старания дават резултат, тъй като македонците отхвърлят да глобяват Русия през 2014 година с нашествието им в Украйна. Кремъл се занимава интензивно и с представители на ВМРО-ДПМНЕ. Националистите от партията на Никола Груевски, който се постанова да освободи поста на министър-председател по време на политическата рецесия през 2015 година Причината за напрежението е осъществяването на незаконно подслушване на десетки хиляди македонски жители. През декември идват изборите и водят до доста по-слаб парламент с съпротива от социал-демократи и техния водач Зоран Заев, който съумява да направи коалиция с две албански партии.

На 27 април следват митинги и навлизане в Народното събрание, самият Заев е нападнат, а документите показват, че измежду нападателите е участвал и сръбски шпионин. Груевски и други фрагменти на неговата партия попадат в следствието за най-различни злоупотреби. Освен съветска поддръжка, Груевски се радва и на помощ от извънредно десни американски медии и един конгресмен. Същият по-късно ще каже, че Груевски се е изправил непосредствено против Джордж Сорос – както в България, по този начин и в Македония, този човек се счита за един от злите хора на света, като тази еднаквост е преписана от Русия.

След парламентарната рецесия, Македония ще бъде публично подложена на критика от Русия, като даже ще се твърди, че Съединени американски щати и Европейски Съюз са се намесели в делата на страната и са желаели да основат по този начин наречената „ Велика Албания “, която слагала края на Македония. При среща на външния министър на Северна Македония – Ненад Колев и съветския дипломат Олег Шчербак, посланикът показва, че страната му желае да построи линия от неутрални военни страни, които да включват Черна гора, Босна и Херциговина, Македония и Сърбия.

Контра-разузнаването показва, че на същата среща е било очебийно, че Русия ще отдръпна своето въздействие и това ще утежни стопанската система и дипломатичните връзки, изключително в случай че страната не стартира да поддържа Кремълските политики. Трима чиновници на външно министерство, които отхвърлят да се назоват по име, удостоверяват, че се е състояла такава среща, само че не желаят да разясняват нейните ползи и данни. Зоран Заев също отхвърля да разяснява публично.

Освен отчета и придвижването на Македония, страната показва и доста съществено наличие на ползи от страна на Сърбия и тяхната (БИА) организация, която се стреми да ускори национализма в Македония. Александър Вучич отхвърля да разяснява рецесията на македонците, само че също по този начин е един от буйните покровители на Груевски и Русия. Сърбия и Русия споделят доста съществено своята връзка и религиозни основи, които мъчно могат да се пренебрегват. Документите на разузнаването показват, че се следят сръбски сътрудници в посолството в Скопие, а един от фрагментите е Горан Живалжевич. Същият се показва като един от дейните сътрудници, които се пробват да влошат връзките с Европа.

Разследването показва, че този човек дава указания на Иван Стоилкович – про-руски македонец. Стоилкович резервира връзки с съветски дипломати, репортери на ТАС в Скопие и други. Именно той е измежду балканските политици, които отиват в Москва, с цел да подпишат декларация на „ боен неутралитет “, позиция, която опонира на съглашението на НАТО. Да, даже и през 2017 година следим същата интензивност и дейности.

Стоилкович има и задоволително връзки с останалите деятели в Черна гора и други страни, които не могат и не желаят да преглеждат НАТО като вид за развиване. Хора като Марко Милачи – деятел и обожател на про-руски хрумвания – декларират, че са се срещали постоянно с съветски дипломати, само че по този начин и с американски дипломати. Той а безапелационен, че контра-разузнаването създава една доста сериозна агитация в страната.

Македонското разузнаване открива и доста други забавни документи, в това число речи и мнения на политици, в които би трябвало да се отхвърля НАТО и да се благославя съветската военна мощ, да се упреква запада за повишение на напрежението и още доста други.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР