След като във вторник депутатите от бюджетната комисия не успяха

...
След като във вторник депутатите от бюджетната комисия не успяха
Коментари Харесай

Депутатите се поправиха, ще има компенсации за високите цени на тока -

След като във вторник депутатите от бюджетната комисия не съумяха да се схванат за помощите за високите цени на тока, бизнесът остана без обезщетения. Днес обаче Народно събрание се поправи и посредством актуализацията на бюджета гласоподава и пари за небитовите консуматори.

Във вторник от ГЕРБ предложиха отплата за небитовите крайни клиенти на електрическа сила в размер 80 на 100 от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента „ ден напред " на „ БНЕБ " ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 150 лева./MWh. Йордан Цонев от Движение за права и свободи пък изиска отплата в размер на 80%, само че при базова цена от 200 лева./MWh.

По време на дебата Делян Добрев промени предлагането на ГЕРБ , тъй че компенсацията да стане в размер 100% от разликата, вместо 80 на 100, а базовата цена да е 250 лева./MWh.

На предлагането Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия съобщи, че от групата му са удовлетворени от смяната. " Най-после ще има отплата. Благодаря, че намерихме решение. Ще го подкрепим ", сподели той. 

Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната " обаче също изясни, че поддържа решението на ГЕРБ.

Искра Михайлова от " Възраждане " посочи, че консенсусът би трябвало да е за 200 лева./MWh базова цена.

Освен редакцията на Добрев за смяна в базовата цена, той " отдръпна отдръпването " на параграф 19, съгласно който обществените предприятия по смисъл на член 2, алинея 1 от Закона на обществените предприятия със 100% държавно присъединяване да внасят целеви вноски към Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", които да се употребяват за покриване на разноските. 

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи обаче съобщи, че предлагането е част от проекторешението на придвижването. Въпреки това депутатът сподели, че партията ще поддържа предлагането на ГЕРБ и той отдръпна своето. 

Георги Ганев от " Демократична България " разгласи, че е редно да се одобри по-висока цена - тази за 250 лева./MWh. От 1 юли до 31 декември да се изплащат обезщетенията предложи да се запише Венко Сабрутев.

Йордан Цонев съобщи, че е трябвало мярката да бъде разисквана с бизнеса, а не да депутатите да спорят кой да е размерът. Цонев повтори, че държавното управление ощетява бизнеса. " Имаше положителни обезщетения, само че трябваше да влезе проектозакон на Министерския съвет, а не проектозакон на Рамадан Аталай (ДПС). Той е прекрасен, само че отразява политическата група ", сподели Йордан Цонев и добави, че това е работа на изпълнителната власт. 

Депутатът се обърна към бизнеса, като съобщи, че не е работа на депутатите да дефинират обезщетенията: " Ако работата не върви, се обърнете към властта. Не е наша работа! ". 

От Министерството на енергетиката към този миг нямат информация какъв брой ще костват на бюджета тези две оферти. От Политическа партия отвърнаха, че е неприемливо да се гласоподават неостойностени ограничения. 

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров съобщи по-рано, че сега Фонд " Сигурност на електроенергийната система " няма задоволително средства, с цел да обезпечи нови обезщетения. По думите му първо би трябвало да се обезпечат приходите на фонда, а едвам по-късно да се мисли за обезщетения. Според него в случай че това не се случи, то разликата ще бъде поета от битовите консуматори, чиито сметки ще бъдат увеличени. Компенсациите за бизнеса се изплащат до 1 юли, когато КЕВР следва да дефинира цената за битовите консуматори за идващия сезон.

Заради разногласията комисията отхвърли предложенията на ГЕРБ и Движение за права и свободи и по този начин бизнесът остана без обезщетения - те изтичат през днешния ден и за новия месец небитовите консуматори щяха останали без никаква помощ.

В последна сметка депутатите одобриха дефинитивно новото предложение на ГЕРБ. 

Междувременно беше призната и компенсацията за данъчни облекчения на работещи родители.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР