След като Ваня Григорова едва не спечели изборите в София

...
След като Ваня Григорова едва не спечели изборите в София
Коментари Харесай

Ваня Григорова и амбицията да се появи левият Бойко Борисов

След като Ваня Григорова едвам не завоюва изборите в София в нея са вперени погледите на всички, които за следващ път се надяват на " нов ляв план " Самата кандидатка не отхвърля, че може да опита да направи партия Агресивният ѝ език и иборът на тематики ясно демонстрират, че хората зад нея целят основаването на лявопопулистки план
По стените в централата на столичната организация на Българска социалистическа партия на ул. " Леге " 10 висят портретите на всички ръководители на градската левица. Един от тях е Тодор Живков, който в интервала 1948 - 1950 е бил и на този партиен пост. Сега Българска социалистическа партия - София, е нещо като партия в партията - съпротива на централното управление. Точно под портрета на комунистическия водач с Ваня Григорова си вземаме сбогом, откакто сме разговаряли повече от час.

Не са минали и два дни, откогато тя е изгубила кметската конкуренция в София, само че си дава ясна сметка, че пред нея има два пътя - единият на ляв политически водач, който към този момент е избрал - да оспорва престижа на Корнелия Нинова и " Позитано " 20, а не да завладява Българска социалистическа партия от вътрешната страна, а другият - нормалното спихване, което разумно идва, в случай че избирателен резултат от подобен диаметър не се претвори в точния момент в дейности.
Реклама
" Не мога да дам отговор дали ще върша партия. За момента работя за идеята си, само че в случай че се събере задоволително сила, която да е непрекъсната, а не стихийна, можем да мислим нещо в тази посока ", дава отговор тя на въпрос има ли самочувствие да направи опит да оглави следващия нов ляв план.

В годините сходни къде еднодневки, къде оживели по-дълго партии има доста. Лявото се разрои тъкмо както дясното. Малки леви ядра се образуваха край Георги Първанов и Румен Петков; Татяна Дончева, Мая Манолова. На всеки избор въпросните обединения вършат най-разнообразни съдружни комбинации към оста си, само че огромната цел при всички тях - без значение дали са дружно или поотделно, постоянно е една и съща и постоянно непостижима: да изместят Българска социалистическа партия от мястото на централна мощ вляво. Опитите остават несполучливи даже на фона на маргинализирането на Българска социалистическа партия, свиването на електората ѝ в пъти за последните 10 години и крамолите на " Позитано " 20.
" Роди се звезда "
Григорова обаче се трансформира в звезда за соцелектрората, или най-малко за такава беше оповестена от другия ляв център, оспорващ водачеството на Корнелия Нинова - президентството. В нощта след първия тур на локалните избори, когато кандидатката изненадващо измести Антон Хекимян (ГЕРБ) от второто място в София, получавайки към 80 000 гласа поддръжка, секретарят на Румен Радев Крум Зарков разгласява сбит коментар на стената си във Фейсбук: " Роди се звезда. " Седмица по-късно тя усили над два пъти поддръжката си, а Васил Терзиев (ПП-ДБ) стана кмет на града с едвам към 5000 гласа преднина.

Самата Григорова не поздрави съперника си за успеха, направи поръчка, че ще оспори шампионата му в съда, а след това и взриви поддръжниците на Терзиев с определението си за част от тях - " демократичен лайномет ". За думите си, написани в обществените мрежи, тя не просто не се извини, в противен случай - повтори ги в народен ефир.
Реклама
Пред " Капитал " Григорова сподели по мотива: " Когато против себе си имаш жълта интензивност - би трябвало да бъде ясно назовавана. " За себе си изясни, че се приема като човек със самочувствие. И го показва. Според нея " елементарните хора " от години " имат потребност от някой със самочувствие, който да изкаже техните мисли ". А за вербалната експанзията твърди, че не се смущава да прибягва към нея, когато " с договаряния не става ".
Левият популизъм
От метода, по който тя сортира думите си, едно наподобява ясно: Ваня Григорова не просто се цели в лидирането на лявото, тя и екипът към нея виждат опция във всички ниши, които могат да бъдат привлечени с популистки послания - патриотични парчета, маргинализирани групи.

Според данните от социологическите организации тя е надскочила левия избор още на първи тур - едвам половината от 80 000 души, дали гласа си за нея на 29 октомври, са гласоподаватели на Българска социалистическа партия. Адресатите ѝ са ясни още от акцията - дребните хора, онеправданите, служащите, крайните квартали, само че най-много ядосаните. " Говори налично, на елементарните ", разясниха от екипа ѝ. На хората към новата звезда им се харесва да мислят за нея като за лявопопулисткия план - Бойко Борисов за социалисти.

Че сходства има, е несъмнено. Едно от главните е, че когато приказва умерено Григорова на процедура не разказва никого като неосъществим сътрудник. Оставя усещането, че съвсем като Бойко Борисов може да се разбере с всички. В Столичния общински съвет, където остава след неуспеха в кметската борба, тя самата споделя, че би работила и с ГЕРБ, и с ПП-ДБ, а и с всички останали. " Стига да имаме допирни точки, какъв е казусът ", пита тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР