След като в първия работен ден на 48-ото Народно събрание

...
След като в първия работен ден на 48-ото Народно събрание
Коментари Харесай

Демократична България внесе още пет законопроекта в Народното събрание

След като в първия работен ден на 48-ото Народно заседание “Демократична България ” внесе в парламентарното деловодство осем законопроекта и един план за решение, във втория и третия ден - четвъртък и петък, групата ѝ внесе още пет законопроекта. С тях се лимитират корупционните практики при публичните поръчки посредством инженеринг, вземат решение се проблеми пред вложителите във възобновими енергийни източници, улесняват се производителите на сила за лични потребности, както и притежателите на парцели, които желаят да изградят свои зарядни точки за електрически автомобили, покачва се контролът върху рецидивистите на пътя и се отстраняват ненужните стикери и талони.
В законопроекта за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки се съдържат две групи ограничения: за основаване на гаранции да не се ползват порочни практики при възлагане на строителство посредством инженеринг и за въвеждане на повече бистрота при възлагане на публични поръчки и разходването на обществен запас посредством тях.
У нас инженерингът съвместява проектирането и строителството под егидата на строителните компании, спечелили публичните поръчки. Това не е в отбрана на публичния интерес и отваря огромни порти за корупция.
Със законопроекта се уточни по кое време поръчките могат да се извършват посредством инженеринг и се подсигурява независимостта сред архитект, контрол, строител и механически надзор.
Разширява се задължението за издание на обявленията за всички подписани контракти, с цел да се увеличи прозрачността на възлагането. Предвижда се и откриване на принадлежност към някогашната “Държавна сигурност ” на лица, които директно управляват реализатори по публични поръчки за над половин милион лв. на годишна база.

С препоръчаните от Демократична България промени в Закона за енергетиката се взема решение огромният проблем пред вложителите във възобновими енергийни източници (ВЕИ) - присъединението към електропреносната и електроразпределителните мрежи. Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ към този момент ще би трябвало да компенсира най-малко 50% от разноските, произлизащи от уговорките на електропреносното и електроразпределителните сдружения за присъединение на енергийни обекти за произвеждане на ток от ВЕИ, съразмерно на присъединените мощности по типове технологии на всеки три месеца. Със законопроекта целим да насърчим конкретизирането на належащо присъщите разноски за присъединение на съответния енергиен обект (заплащането на които е обвързване на инвеститора) от предписваните му от електропреносното и електроразпределителните сдружения, разноски за рационализация и рехабилитация на други не директно свързани с присъединението на съответния енергиен обект уреди (задължение на мрежовите сдружения по лицензия). Модернизирането и разширението на електропреносната и електроразпределителната мрежа е от основно значение за присъединението на нови ВЕИ мощности, което ще предопредели бъдещето на енергийната промяна и сигурност на електроенергийната система.

С плана за промени в Закона за силата от възобновими източници в морските пространства ще бъде уредено планирането, построяването, употреба и премахването в края на потребния им живот на електроенергийни централи в морските пространства на страната. По този метод ще се отключи капацитетът за локално произвеждане и ползване на нисковъглеродна сила в огромен мащаб, в отговор на геополитическите опасности за националната енергийна сигурност и поетите от България задължения за запазване на климата. Същевременно с това се цели запазване на естественото и биоразнообразие и салдото сред ползите на корабоплаването и други стопански действия в крайбрежните зони и морските пространства. Законът е нужен в отговор на възходящия инвеститорски интерес за развиване на вятърни централи в Черно море.
Целта на препоръчаните от Демократична България промени в Закона за устройството на територията е да вкара две ограничения, свързани с по-голяма енергийна автономия на притежателите на здания и на електрически автомобили.
С първата мярка се облекчава административният режим, при който притежатели на здания в урбанизираните територии могат да построяват съоръжения за произвеждане на електрическа сила, топлинна сила или сила за изстудяване от ВЕИ, която да употребяват за лични потребности. Въвежда се осведомителен режим за съоръжения, чиято мощ не надвишава 10,8 kW и получената от тях сила се употребява напълно за лични потребности. Улеснява се и процедурата за създаване или реорганизация на сградни съоръжения за отопление/охлаждане или битова гореща вода.
Втората мярка цели да улесни построяването на зарядни точки за електрически автомобили, като се отстраняват тежките административни спънки. Това ще улесни съсобствениците на идеални елементи (паркоместа) в общи пространства (подземни и надземни гаражи и околоблокови пространства) да конфигурират своя точка за зареждане на електрически автомобил, която да свържат в електроразпределителната мрежа като самостоятелни клиенти. Така към този момент няма да е нужно позволение от общото заседание на етажната благосъстоятелност за самостоятелна зарядна точка за зареждане и за разкриване на самостоятелна партида на нейния притежател.
Със законопроекта за промени в Закона за придвижване по пътищата се отстраняват всички стикери от предното стъкло на автомобила, отпада и контролният ваучър към шофьорската брошура. Така справките ще се вършат в електронните регистри, а санкциите ще могат да се заплащат онлайн, без преди този момент да се постанова те да бъдат връчени присъствено.
С цел понижаване на рецидивистите на пътя се вкарва обвързване за контролните органи да стопират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от 5 невръчени такива. Въвежда се обвързване за издание на данни за осъществените нарушавания, надлежно за формираните актове, фишове, електронни фишове и наказателни постановления. Въвежда се и право на длъжностен електронен достъп от държавни органи и други лица, обработващи ги по закон, до данните за административните нарушавания на водачите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР