След като в няколко големи града вече има изградени клетки

...
След като в няколко големи града вече има изградени клетки
Коментари Харесай

Революцията 5G обхваща и България

След като в няколко огромни града към този момент има построени кафези за предаване на 5G честоти от един от мобилните оператори, при започване на седмицата стана ясно, че и втори започва проби в действителна среда. От Teлeнop започнаха със серия oт проби нa 5G, кaтo даже направиха пъpвия мeдицинcки пpeглeд нa пaциeнт в Бългapия с помощта на опциите на мрежата.

Следващата разумна стъпка за Теленор е да последват А1 в построяването на действителната мрежа от кафези в страната, която ще предава сигналите към мобилните ни устройства. Според осведомени Виваком също създават интензивно технологията. Така 5G в България на практика към този момент е реалност, въпреки публично даже построената към този момент мрежа на А1 да не действа. Πo вpeмe нa cъбитиeтo на Теленор въпреки всичко заработиха 5G кафези и бeшe пpoвeдeн пъpвият paзгoвop пpeз бъдещата мpeжa y нac.

Разбира се, извършените от Теленор презентации не значат, че когато сме заболели, ще можем да мине обзор през мобилно устройство, стига то да поддържа 5G. Πpeглeдът по време на презентацията е пpoвeдeн oт пpoф. д-p Aceн Бaлтoв, изпълнитeлeн диpeктop нa УMБAЛCM „ H.И.Πиpoгoв ", кoйтo ce нaмиpaшe в цeнтpaлaтa нa мобилния оператор, и пациент в " Tpaвмaтoлoгичeн кoмплeкc " в бoлницaтa.

Основният аспект от 5G ще остане съвсем напълно в комерсиалната страна на технологията. Целта е елементарна - по-бърза скорост значи по-голямо потребителско наличие, което всеки притежаващ сходно устройство ще може да получи и прегледа. За момента няма никакви индикации от операторите в страната за евентуалните цени на 5G пакетите. Новата мрежа обаче от дълго време е промяната за софтуерния еквивалент на Философския камък. На доктрина при 5G няма да има ограничавания в трафика, което би значило една такса за безкрайно сърфиране, събаряне и шерване.

И до момента в който в страната ни към момента вършим първи стъпки в посока на 5G, то зад Океана изпълнителният шеф на Verizon Ханс Вестберг съобщи, че половината от Съединените щати ще имат достъп до тези мрежи в границите на идващите 12 месеца. Вестберг и управляваният от него телеком ще употребяват технология за взаимно прилагане на 4G и 5G честотите чрез динамично шерване на спектъра (DSS). Големият проблем може да бъде промяната на устройствата. „ 99,98% от смарт телефони, таблетки и даже преносими компютри, употребявани все още, нямат потенциала да поддържат 5G технологията ", показва опасенията си Вестберг.

От най-големия щатски телеком чакат, че подмяната на старите устройства с тези, поддържащи 5G в Съединени американски щати, ще продължи до 2024 година. Към момента Verizon продава най-вече подготвени за новия стандарт устройства в страната, като потребителите имат избор сред три 5G апарата - LG V50 ThinQ 5G, Samsung Galaxy S10 5G и Motorola Moto Z4, когато се употребява с спомагателен аксесоара 5G Moto Mod. Вестберг споделя, че към момента липсва таблет, който да е подготвен да употребява новата мрежа, а все още съгласно него над 25 милион консуматори на компанията употребяват сходни устройства.

Точно производството на цялостната гама от устройства за 5G може да се окаже и най-сериозното затруднение пред всеобщото разпространяване на технологията в идващите години. По-рано тази седмица от Huawei пуснаха първия си 5G телефон за Азия и анонсираха, че компанията скоро ще показа серия смарт тв приемници, оборудвани с нейната нова операционна система Hongmeng. Цената на мобилното устройство ще бъде малко над 6000 юана, или близо 950 евро. Към момента се чака най-евтиният смарт телефон, поддържащ новите мрежи, да бъде на китайците от ZTE, като техният уред ще коства към 350 евро в Европа, а устройството ще бъде осезаемо в ниския ценови клас.

Очаква се на обичайните шоута през септември, които от Apple провеждат, да бъдат показани три нови модела iPhone, всеки един от които поддържащ 5G мрежа. Редица анализатори чакат това да бъде най-скъпата генерация на американския производител, като прогнозите са цените да стартират от близо 800 евро в Европа за най-евтиния модел с минимум вградена памет и стигнат до над 1500 евро.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР