След като в началото на юли правителството на Марк Рюте

...
След като в началото на юли правителството на Марк Рюте
Коментари Харесай

Оставате корумпирани, никакъв Шенген: Холандия

След като при започване на юли държавното управление на Марк Рюте подаде оставка, сигналите за България бяха противоречиви. От една страна, нидерландският водач, който в продължение на над десетилетие бе главен съперник за влизането на България и Румъния в Шенген, напуща поста си дефинитивно. От друга, става известно, неналичието на държавно управление също не е в особена изгода за България. Премиерът в оставка разгласи, че до края на август ще показа лист " със противоречиви политики ", по които кабинетът ще се въздържи от вземането на решения до провеждането на постоянни избори през ноември, написа Капитал.

Вероятността Шенген да бъде измежду тях бе в действителност огромна и щеше да затвори нежния прозорец за разширение, който за първи път толкоз настоятелно се инициира от самите европейски институции вместо от страните. Въпросният лист бе финализиран предходната седмица, а гласуването следва във вторник, 12 септември. В него тематиката миграция, която бе и повода за рухването на обединението, водена от консервативната партия на Рюте VVD, изцяло липсва, Шенген също не се загатва.

Това обаче напълно не значи, че България най-сетне ще получи " зелена светлина " за достъп до безпаспортната зона за придвижване в Европейски Съюз.

Въпреки поръчката на ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен, която съобщи по време на речта си в сряда, че България и Румъния би трябвало да бъдат признати в зоната за свободно придвижване на Европейски Съюз " без по-нататъшно закъснение ".

Нещата се оказват малко по-сложни от това, изключително откакто тематиките отчета за Европейски Съюз за върховенството на правото и за формалното отпадане на Механизма за съдействие и инспекция влязоха в нидерландския парламент тази седмица. В позициите на нидерландския длъжностен кабинет към момента се вижда, че България продължава да наподобява прекомерно корумпирана и проблематична за присъединение към шенгенското пространство. А рискът от делене с Румъния евентуално се усилва.

Накратко, описът се оказа по-кратък от предстоящото, а тематики, свързани с миграцията, липсват в него. Според нидерландския евродепутат Софи ин`т Велт мъчно е да се види по какъв начин едно служебно държавно управление ще има свободата да гласоподава за разширение на Шенген.

" Въпреки това доста хора са изцяло наясно с този проблем и знам, че има интензивни дипломатически старания да се опитаме да намерим решение ", споделя тя пред " Капитал ".

Тя напомня и резолюцията на нидерландския парламент от края на предходната година, която няма наложителен темперамент, само че и мъчно ще бъде заобиколена от партията на Рюте (последната в действителност бе в основата на приемането ѝ). Според резолюцията държавното управление би трябвало " да се въздържа от необратими дейности " за включването на България и Румъния в шенгенското пространство.

Според Ин`т Велт, служебното държавно управление, в което сега взе участие и нейната партия D66 (макар да споделя напълно разнообразни визии по темата), по-скоро желае да даде позитивен сигнал към Брюксел. Нито поставените условия за промени за господство на закона (които не са публично изискване за Шенген), нито дипломатическите напъни от Европейска комисия обаче евентуално ще трансформират отрицателните настроения, изключително по отношение на България.

На 11 септември 2023 година с писмо на държавното управление на Нидерландия в Долната камара на нидерландския парламент беше показана оценка на годишния отчет на Европейската комисия за положението на върховенството на закона в Европейския съюз и в страните членки поотделно въз основа на четири стълба: правосъдна система, антикорупция, плурализъм и независимост на медиите, и други институционални въпроси. Особено внимание се отделя на частта за България и по-малко на Румъния.

В оценката се показва до някаква степен нуждата за отпадане на Механизма за съдействие инспекция (МСП) - тъй като Европейска комисия към този момент е преструктурирана от 2006 година, тъй като съществуват нови принадлежности за следене на върховенството на правото в страните членки (именно сегашния доклад), тъй като по този начин или другояче отчети по МСП не се разгласяват от 2019 година за България, а последният за Румъния бе предходната година. Но и се показва, че нидерландското държавно управление въпреки всичко желае да отсрочи формалното привършване на мониторинга - нещо, за което би трябвало да има цялостно единогласие в страните - членки в съвета, с цел да се случи.

Правителството на Нидерландия обаче признава, че България и Румъния са подхванали редица значими стъпки след последните отчети и че развиването в двете страни като цяло се движи в вярната посока. Това е значим жест към двете страни, към които Нидерландия сложи спомагателни условия за унищожаване на ветото си за Шенген.

Въпреки това съгласно нидерландското държавно управление редица от промените към момента не са изцяло изпълнени. За България това са по-специално промяната за привеждане на състава на Висшия правосъден съвет в сходство с европейските стандарти и възстановяване на действието на Инспектората на правосъдната власт, което изисква конституционна корекция. На 28 юли България стартира процеса на тази конституционна смяна, която получи необятна поддръжка от Народното събрание, се показва още в позицията на нидерландското държавно управление. " Освен това е значимо България да ползва напълно законодателството за промяната на Комисията за битка с корупцията и да показва, че случаите на корупция по високите етажи на властта се преглеждат съществено ", се споделя още в писмото до Народното събрание. И се показва, че държавното управление към момента застава зад позицията си, че напредъкът в Румъния е надалеч по-осезаем и по тази причина няма проблем с нейното присъединение към Шенген.

Накратко, в писмото на нидерландското държавно управление към Народното събрание се обрисува едно - България към момента наподобява прекомерно корумпирана и незаконна страна за присъединение към шенгенското пространство.
 В този подтекст " предлагането на депутата Van Wijngaarden от края на предходната година, което приканва държавното управление наред с други неща да следи прецизно и заслужено действието на върховенството на закона и намаляването на корупцията и проведената престъпност в България, е значимо, когато се прави оценка дали дадена страна членка е подготвена за присъединение към шенгенското пространство ", считат още нидерландските ръководещи. С това разделянето на двете страни наподобява още веднъж все по-възможно, а и съгласно дипломатически източници, които не желаят да бъдат представени, и все по-приемливо в огромните западни страни.

Нидерландия още веднъж няма да е спънка за Румъния, Австрия обаче остава твърдо срещу
В края на август Австрия удостовери позициите си срещу ново разширение на шенгенското пространство. австрийският вътрешен министър Герхард Карнер сподели на румънския си сътрудник министър Каталин Предою, че аргументите са, че " шенгенската система като цяло не работи ".

В същото време министърът на превоза на Румъния Сорин Гриндяну разгласи, че Румъния желае отплата за загубите на превозвачите заради блокирането за Шенген, и загатна, че финансовото отражение за това е 2% от Брутният вътрешен продукт, оповестява news.ro.

Гриндяну обаче не посочи под каква форма Румъния ще изиска обезщетение, към коя институция - дали против Австрия или към общностна институция, и дали това ще значи започване на правосъдно дело. Румъния към този момент изрази желанието си да заведе дело в Съда на Европейски Съюз за непозволеното недопускане на страната в Шенген.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР