След като стана ясно, че последното преизчисление на пенсиите остави

...
След като стана ясно, че последното преизчисление на пенсиите остави
Коментари Харесай

Пенсионер откри грешка на НОИ при преизчисляването на пенсиите

След като стана ясно, че последното преизчисление на пенсиите остави значима част от пенсионерите без нарастване, Министерството на труда и обществената политика се зае с обезщетителен механизъм, който приравни пенсиите с тези получавани през декември предходната година.

Пенсионерът Иван Станчев се е заел да ревизира изчисленията, направени от Национален осигурителен институт и съгласно него има неточност и тя е доста по-голяма.

Не съм склонен, че 2019 година би трябвало да бъде изключена, тъй като тогава отново имаме нарастване на пенсиите, индексиране. На отпуснатата пенсия от 1.2% Тя не е оставена на 1.2%, изяснява Станчев пред Българска национална телевизия.

Иван Станчев онагледява изчисленията си с графика. В нея случаен служащ от 2015 година с коефициент 1.2 има непрекъснат тренд на увеличение със съответните индексации.

2019 година пенсията не е изчислена единствено с 1.2%, а с 5.7% нарастване на пенсията от 2018 година

Тогава Национален осигурителен институт взима по-благоприятния размер на пенсията сред две формули. Една, при която е по коефициент 1.2% или втора с закрепен % от 5.7%.

Червената графика е грешката на Национален осигурителен институт. Ясно се вижда, че разликата сред синия и зелената линия е 12.5%, а разликата сред синята и алената линия е 9.5%, изяснява Иван Станчев.

Зелената линия отразява нарастването от приблизително 12.5%, само че съгласно изчисленията му, те се получават най-вече от хора пенсионирали се през последните 2 години.

Пенсионерите след 2019 година единствено те получават 12.5% Това ли беше задачата на законодателя, да актуализират актуалните пенсии или да осъвременят пенсиите преди 2019 година Пенсиите преди 2019 година поради неправилното пояснение на специалистите на Национален осигурителен институт се движи по алената линия,... както непрекъснато се оплакват жителите, счита Иван Станчев.

Ако Национален осигурителен институт бърка, каква би трябвало да бъде корекцията?

Първо през 2019 година пенсиите е трябвало да бъдат изчислени единствено с 1,2 сходно на 2017 година Второ през 2019 година пенсиите са обновени с %, по-малък от 2,2875. Тогава 1,35 %, коефициент, употребен при последното преизчисление, би погълнал 1,2%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР