След като стана ясно, че ГЕРБ ще внесе в парламента

...
След като стана ясно, че ГЕРБ ще внесе в парламента
Коментари Харесай

Добрев: Денков тича с лист хартия и плаши с оставка Борисов и Пеевски заради дерогацията

След като стана ясно, че ГЕРБ ще внесе в Народното събрание искане за отпадане на дерогацията за съветския нефт, политици се чудят дали Николай Денков ще хвърли оставка, както някогашният енергиен министър Делян Добрев през вчерашния ден разказа в тв ефира.  

" Черната овца ” на ГЕРБ разказа странна картина пред феновете: " Щом се изиска дерогацията да отпадне, Денков тича с един лист с оставката си при Борисов и Пеевски. ”, разказа през смях картината някогашният енергиен министър. Той изясни, че министър председателят казвал в прав текст, че в случай че такова нещо се случи, той се отдръпва.   

В същото време никой не желал да приказва с Делян Добрев, тъй като по думите на Десислава Атанасова той бил неконтролируем.  

Заради дерогацията, “Лукойл ” купува на ниска цена нефт. Бензинът и дизелът би трябвало да костват 2 лв., а костват 3 лв., поради Асен Василев и лобизма му за “Лукойл ”. И като предложа да отпадне дерогацията, Николай Денков тича в Народното събрание с оставката в джоба и заплашва държавното управление да пада ”, изясни Добрев.

“Какъв е ползата на Николай Денков и на Асен Василев да бранят милиардите на “Лукойл ”? ”, запита Добрев. И разясни, че решението горивото да стои на склад в България е в интерес на компанията, тъй като тук тя има хранилища и това значи големи облаги за нея. Добрев изясни, че още веднъж ще предложи отпадането на дерогацията.

“Всеки път, когато аз предложа да се отнеме дерогацията, всички от “Промяната ”, които сякаш са срещу съветските ползи, в това число “Демократична България ”, гласоподават “против ”, а самият Денков хвърчи в Народното събрание с един лист хартия и споделя на Пеевски и Борисов, че си подава оставката ”, уточни по-рано Добрев.

Премиерът звънял на Борисов и Пеевски, с цел да им каже да беседват с Добрев и да го накарат да отдръпна предлагането си за унищожаване на дерогацията. Имало позвъняване и към шефката на ПГ на ГЕРБ Деси Атанасова с сходно искане, само че тя му споделила да си приказва с Добрев персонално, тъй като той бил “неконтролируем ”, описа ексминистърът.

Досега ръководителят на енергийната комисия три пъти предлага отпадането на дерогацията за съветски нефт и петролни артикули, контрактувана от финансовия министър Асен Василев. Съгласно нея България има право да преработва съветски нефт до края на 2024 година Впоследствие ГЕРБ упрекнаха съпредседателя на ПП-ДБ, че брани ползите на Русия и по тази причина през лятото, когато депутатите разглеждаха бюджета за тази година, Делян Добрев изиска отпадане на дерогацията в период до седем дни от приемането на текстовете.

Тази концепция бе отхвърлена, само че депутатът от ГЕРБ опита още веднъж - този път с проекторешение, което също не бе гласувано. Третият му опит обаче бе сполучлив - този път със закон, в който се оферираше пролонгация от месец. Във финалните текстове обаче бе решено, че България отсрочва прекратяването на дерогацията за “Лукойл ” с една година.

Депутатът от ГЕРБ сподели, че няма информация рафинерията в Бургас да се продава. “От началото на дерогацията до момента рафинерията е спечелила 3 милиарда $. Кой продава рафинерия, която продава 3 милиарда? Никой. Това е, просто Асен Василев пред “Файненшъл таймс ” се опита да се изкара някакъв съперник на съветските ползи, а истината е тъкмо противоположното - той е бранител на съветските ползи ”, изясни той.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР