След като силно земетресение от 6,4 по скалата на Рихтер

...
След като силно земетресение от 6,4 по скалата на Рихтер
Коментари Харесай

Новини, които могат да спасят живота ни при земетресение

След като мощно земетресение от 6,4 по скалата на Рихтер удари Албания, редица специалисти припомниха какво би трябвало и не би трябвало да вършим по време на трус.

Колкото и необичайно да звучи, добре е всяко семейство да има тактика за сходни неприятности, като планиране на безвредно помещение в дома, в което да няма висящи полилеи и лавици, които не са закрепени за стените.

Добре би било да има проект за евакуация. Във всеки случай би трябвало да имате и съоръжение за първа помощ, запаси от храна в консерви и нови акумулатори, ако се нуждаете от фенерчета.

По време на земетресението:
Останете у дома, до момента в който треморът спре. Стойте надалеч от прозорците, защото стъклото може да се счупи. Ако сте в леглото, предпазете главата си с възглавница.

Ако сте навън при земетресението, отидете там, където на оптимално разстояние от вас няма нищо, в случай че е допустимо.

Ако сте в колата, останете вътре, до момента в който земетресението спре.

В никакъв случай не влизайте в асансьора. Най-добре е да слезете по стълбите, защото те нормално се закрепват към носещата основа на структурата.

Ако инцидентно сте в кино, спектакъл, мол или сходно оборудване, пробвайте се без суматоха да се отправите към изхода.

След земетресението:
Проверете дали има засегнати към вас. Бъдете деликатни и изключете всички електроуреди, които са евентуално запалими и или под риск от детонация при разклащане.

Никога недейте:
Да бягате из дома по време на труса. Ако земетресението е по-силно, можете да паднете и да се раните или да ви удари някой от обектите вкъщи.

Да стоите на прага, прецизира БГНЕС. Това е един от най-разпространените легенди, а действителността е, че парче от вратата елементарно може да се откачи и да ви нарани.

Да стоите до лавици или шкафове, които не са закрепени към стената. Не си и помисляйте да се скриете в долап. Най-добре е да сте под масата или бюрото.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР