След като се вписа в политическия мейнстрийм и спечели по-умерените

...
След като се вписа в политическия мейнстрийм и спечели по-умерените
Коментари Харесай

За какво да внимават инвеститорите в Италия на Мелони

След като се вписа в политическия мейнстрийм и завоюва по-умерените си сътрудници в Брюксел, твърдолинейният италиански министър-председател Джорджия Мелони в този момент раздрусва нещата на родна почва, написа в собствен разбор CNBC и напомня:

„ Основният банков показател в Европа спадна с към 2,7% на 8 август, откакто Италия разгласи, че ще наложи 40% налог върху изключителните доходи на банките. Неочакваният ход, който очевидно изненада трейдърите, обаче беше омекотен в границите на 24 часа “.

Авиокомпаниите пък станаха обект на други политически ограничения, като новият държавен проект планува ограничение на цените при полети до избрани дестинации. Италианското държавно управление ще се срещне с ръководителите на самолетните компании идващия месец, а Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, към този момент проучва дали мярката би била в сходство със законодателството на блока.

Мелони беше определена през октомври и като се изключи че е първата жена министър-председател на страната, е и първият представител на крайнодясна партия след края на Втората международна война. Досега по време на мандата си тя значително се придържа към главните си политически позиции както в самата Италия, по този начин и в интернационален аспект. Въпреки опасенията на доста анализатори, че това може да тласне страната към периферията на съюза обаче, на процедура тя не е влизала в несъгласие с публични представители на Европейския съюз, а също така се погрижи Италия да бъде главен покровител на Украйна след съветското навлизане, макар че някои от членовете на нейния кабинет имат тесни връзки с Кремъл, показва още медията.

Федерико Санти, старши анализатор в консултантската компания Eurasia Group, разяснява, че отстъплението ѝ от непредвидения налог върху банките " е огромна неточност, както във връзка с усещането, по този начин и всъщност ".

" Тази зле премислена мярка беше внезапно увещание, че държавното управление на Мелони е формирано най-вече от десни популистки партии, с опит в безредното правене на икономическа политика ", споделя Санти, като въпреки всичко прибавя, че чака Мелони да " резервира курса " във връзка с главните аспекти на държавната политика.

Ерик Джоунс, професор в European University Institute в Италия, обаче декларира пред CNBC, че не има вяра това да е „ толкоз популистко " държавно управление, защото Мелони и нейният финансов министър Джанкарло Джорджети се пробват да харчат, без да натрупат големи дефицити.

" Що се отнася до фискалната политика, даже и при неналичието на наложителни правила на Европейски Съюз, които остават суспендирани, държавното управление постави старания да продължи последователното фискално пригаждане в сходство с рекомендациите на Европейски Съюз - т.е. като поддържа недостига и дълга надолу и заобикаля широкомащабна агресия, която би могла да подхрани инфлацията ", изяснява Санти от Eurasia Group.

По данни на Международния валутен фонд през 2022 година държавният дълг на Италия по отношение на Брутният вътрешен продукт възлиза на 144,4%. Очаква се този индикатор да спадне до 140,5% през тази година и по-късно още веднъж да доближи 138,8% през 2024 година Очакванията са италианската стопанска система да нараства с 1,1% през тази година и с 0,9% през 2024 година Това съставлява спад по отношение на записаните през 2022 година 3,7% Брутният вътрешен продукт.

За какво да внимават вложителите

Въпреки общото очакване, че италианското държавно управление надали ще тръгне по по-спорни пътища, анализаторите загатват две събития, които интернационалните вложители би трябвало да наблюдават от близко.

" Инвеститорите би трябвало да се тормозят от разтърсванията, които евентуално ще съпътстват идния бюджет. Ще има доста място за разногласия, които ще основат волатилност. Но не считам, че главната политика ще се промени или че държавното управление ще се срине ", показва Джоунс от European University Institute.

Правителствата в Европейски Съюз би трябвало да показват бюджетните си проекти за новата година през октомври, с цел да може Европейската комисия да реши дали те дават отговор на разпоредбите на Европейски Съюз. В предишното този развой към този момент е предизвиквал напрежение сред Брюксел и Рим.

За други обаче главният риск е забавянето на приемането на избрани средства от Европейски Съюз.

" Това е основен фактор, който е в основата на обществените вложения и растежа до 2026 година, с значими верижни резултати върху фискалните вероятности ", подчертава Санти.

Въпросните средства на Европейски Съюз бяха контрактувани в разгара на пандемията от COVID-19, поради разтърсванията и забавянето на европейската стопанска система. Италия е най-големият бенефициент на програмата на стойност 750 милиарда евро, като се има поради, че нейната стопанска система беше най-силно наранена от пандемията и произлизащите от нея ограничавания. Отпускането на средства обаче става единствено откакто страните предложат избрани ограничения и промени.

Самият размер на средствата може да окаже решаващо влияние върху стопанската система на Италия.

" Тези забавяния в по-голямата си част не са по виновност на държавното управление и Мелони продължава да има желание да извършва уговорките по NextGenEU на хартия - само че външните проблеми, високите индустриални разноски, напрежението във веригите за доставки; и сериозните административни дефекти и спънки от ден на ден ще попречват държавното управление да извърши капиталовите си цели ", прибавя в умозаключение Санти.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР