След като със своя заповед № ЛС-04-339/25.07.2023 г. министър Славов

...
След като със своя заповед № ЛС-04-339/25.07.2023 г. министър Славов
Коментари Харесай

Защо правосъдното министерство иска да закрие “Фонд затворно дело”

След като със своя заповед № ЛС-04-339/25.07.2023 година министър Славов приключи процедурата за избор на изпълнителен шеф на предприятието, процедурата още веднъж е стартирана със заповед № ЛС-04-364/11.08.2023 година Наред с това е оповестена процедура и за избор на двама самостоятелни членове на Управителния съвет на предприятието. 

От претендентите за Изпълнителен шеф се изисква да показват " идея за развиване на предприятието на тематика: " Развитие на Държавно дружество " Фонд затворно дело “ за 5-годишен интервал на ръководство “. Всичко би било изцяло в реда на нещата, в случай че в поканата не бе упоменато още, че " по отношение на визията за предприятието, по отношение на бъдещото преструктуриране, е планувано превръщане на ДПФЗД, посредством реорганизиране в административна конструкция към ГДИН. За осъществяване на тази визия е направен законопроект за изменение и допълнение на ЗИНЗС (чл. 37 – член 39), с който е препоръчано преустановяване на активността на ДПФЗД, като е планувано, че същата ще премине към второстепенния разпоредник с бюджет ГДИН “.

Казано другояче - претендентите би трябвало да напишат идея за развиване в идващите 5 години при изискване, че предприятието, което би трябвало да оглаовят, ще спре да съществува като такова, а ще премине като административна конструкция в Главна дирекция " Изпълнение на наказванията “.

Прави още усещане, че решението на процедура наподобява взето, макар че сходен законопроект за изменение и допълнение на Закон за осъществяване на наказванията и задържането под стража не е импортиран в Народното събрание. Това обаче не пречи на управлението на правосъдното министерство да одобри, че депутатите към този момент са приели измененията и следва закриване на " Фонд затворно дело ". 

От приложената информация за активността на предприятието е видно, че то реализира доста действия с ангажирането на лишени от независимост. В стопанската активност има мебелно и шивашко произвеждане, произвеждане на дограма, както и развива отглеждане на животни и растениевъдство. От уеб страницата на предприятието е видно, че има лицензиран Център за професионално образование, правят се значително строителни поправки. От посочените действия, наред с комерсиалната, която се прави в лавките на пандизите и затворническите общежития не излиза наяве коя тъкмо е административната услуга, с която предприятието е ангажирано.

От оповестените финансови доклади е видно, че за селскостопанските действия – отглеждане на животни и растениевъдство, предприятието получава дотации от Държавен фонд " Земеделие “, както всички аграрни производители. От годишните доклади е видно, че дотациите са сред 650 000 лева и 750 000 лева Ясно става, че след превръщане на предприятието в административна конструкция ще бъде заличена регистрацията като аграрни производител, а от там и ще спрат дотациите за тази активност. Видно отново от докладите без дотации в отглеждането на животни и растениевъдството финансовия резултат ще бъде загуба. За да продължи активността в тази административна услуга ще би трябвало да се плануват бюджетни средства или тя да се ликвидира. Да се продадат животни, овощни градини, мандра намираща се в едно от общежитията.

Изглежда, че " Фонд затворно дело " генерира облаги, единствено финансира активността си, а също така обратно в годините се вижда, че е отделял забележителен финансов запас за поправки и вложения в пандизите. Стои тогава въпросът за какво се желае закриване на предприятието. 

Решението обаче усилва с към стотина души администрацията на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ", без без тя да дава някаква административна услуга. Същевременно е налице  крещяща потребност от назначение в допълнение на контролен състав. Ясно става, че за тази активност, която не е единствено спомагателни финансови средства за заплати и осигуровки на новоназначените чиновници от преструктурираното дружество ще би трябвало да се усили бюджета на второстепенния разпоредник – ГДИН.

Има и различен конкурс - за избор на двама самостоятелни членове на Управителния съвет на предприятието. От претендентите се изисква още веднъж да показват „ идея за развиване на предприятието на тематика: „ Управление на Държавно дружество „ Фонд затворно дело “ в условия на финансово-икономическа рецесия “. И тук изискването в обществената покана е, че следва преустановяване активността на предприятието и прекосяването му към второстепенния разпоредник. Концепцията за ръководство в изискванията на финансово-икономическа рецесия допуска да е създадена до интервала на закриване на предприятието. Ясно е, че откакто предприятието бъде закрито, то няма да има потребност от директорски съвет. 

През последните години управленията на ГДИН и ДПФЗД очевидно поддържат позицията за закриване на държавното дружество, като един от методите е ограничение на някои действия и идващите от тях доходи. Този механизъм е прочут от времето на ранния преход на страната към пазарна стопанска система, като печеливши икономически субекти съзнателно или посредством назначение на неподготвени фрагменти бяха доведени до загуби и приватизирани за " смешни пари ". 

Една от тезите на посочените управления е, че с част от дейностите може да се " самозадоволява “ ГДИН – създаваните плодове, зеленчуци, мляко и сирене и други Дейностите на ГДИН ясно са написани в закона.

Позицията за закриване на Директива за птиците ФЗД и прехвърлянето на активността му към администрацията на Министерство на правораздаването опонира и на направения отчет на Агенцията за обществени предприятия и надзор, в който изрично се приема, че „ вследствие на комплексния разбор се открива преобладаващо комерсиална активност, като нормативно откритата форма за превръщане на такова дружество е в еднолично комерсиално сдружение от акционерен вид ”. §2, алинея 2 от преходните и заключителни разпореждания на Закона за обществените предприятия, планува, че Министерският съвет приема стратегия за превръщане на обществените предприятия точно въз основа на разбора на Агенцията за обществените предприятия и надзор. Остава неразбираемо за какво позицията на Министерство на правораздаването за ориста на Директива за птиците ФЗД се разминава с безапелационното умозаключение на Агенцията и дали Министерски съвет и Народното събрание в несъгласие със закона няма да се съобразят с това умозаключение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР