След като самолет от полет MH370 на Малайзия Еърлайнс (от

...
След като самолет от полет MH370 на Малайзия Еърлайнс (от
Коментари Харесай

Как едно провалено търсене на катастрофирал самолет довежда до разрешаването на стари загадки

След като аероплан от полет MH370 на Малайзия Еърлайнс (от Куала Лумпур до Пекин) загадъчно изчезва на 8.03.2014 година дружно с 239 души на борда, представители на 26 страни се причисляват към най-мащабното търсене по въздух и вода в историята. В продължение на 3 години проверяващите съумяват да претърсят регион с величина от 710 000 кв.км., само че съумяват да открият единствено няколко части от Боинг 777.

Но когато апаратите им стартират да търсят в океана, те откриват нещо напълно ненадейно – два потънали кораба , които наподобява са били затрупани на дъното на океана в продължение на 200 години. След инспекция на сонарните изображения с висока резолюция, специалистите от Western Australian Museum оповестяват, че двата открити кораба евентуално са от 19 век и са превозвали товари от въглища.

Когато останките от първия транспортен съд са открити през май 2015 година, Майкъл Маккарти от австралийския музей изрича догатката си, че корабът е от средата или края на 19 век, само че с незнаен генезис. Маккарти споделя, че е мъчно корабът да се разпознава, без да се знае от кое място идва, защото „ има стотици кораби, потънали в океаните с течение на времето “.

Сега, след обстоен разбор на събраните фото и видео данни, специалистите на музея считат, че може би са разпознали двата кораба. Те считат, че първият транспортен съд е или „ W.Gordon ”, липсващ през 1877, до момента в който пътува от Шотландия до Австралия или “Magdala ”, който потъва през 1882 по пътя от Уелс до Индонезия.

Историците от музея настояват, че вторият транспортен съд, открит през декември 2015 година, най-вероятно е “West Ridge ” – който последно се е насочил от Англия към Индия през 1883 година. Те считат, че хипотетично запалване на въглища е повода първият транспортен съд да потъне, само че нямат доказателства, които да свържат с потъването на втория. Историците въпреки всичко допускат, че евентуално се е насочил към Австралия в търсене за помощ, преди да се случи най-лошото.

Въпреки че търсенето на полет MH370 е прекратено при започване на 2017 година, държавното управление на Малайзия подписва договорка с основаната в Тексас компания “Ocean Infinity ” за спомагателни 90 дни за търсене през януари 2018 година. Според съглашението, в случай че компанията открие останките на самолета държавното управление на Малайзия ще заплати за това изобретение 70 милиона $. Ако не – възнаграждение няма да има.

До началото на май „ Ocean Infinity ” не съумява да открие нито диря от изчезналия аероплан, макар че претърсва повърхност от 80 000 кв.км. Правителството на Малайзия ще анулира търсенето в средата на юни и това ще са последните опити за разкриване на изчезналия аероплан.

Макар това да е неприятна вест, откритите потънали кораби съставляват любопитно изобретение. Намиращи се на към 36 километра един от различен и на 2300 километра от крайбрежията на западна Австралия, останките от корабите са на към 3.7 километра под повърхността на океанската вода, което е прекомерно надълбоко, с цел да бъде достигнато от водолази.

„ Това е най-дълбокото място от Индисйкия океан, на което в миналото сме откривали остатъци от кораби. Освен това, те са и едни от най-отдалечените, които в миналото сме намирали “ – споделя Рос Андерсън от Western Australian Museum.

Източник: history.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР