След като руската армия започна методично да унищожава електрозахранването в

...
След като руската армия започна методично да унищожава електрозахранването в
Коментари Харесай

Подаръкът на Илон Мъск за Украйна: Защо Старлинк е така оспорван


След като съветската войска стартира методично да унищожава електрозахранването в Украйна, стана ясно какъв брой огромни са изгодите от предоставения от Илон Мъск сателитен интернет. Как действа той и за какво е толкоз оспорван?

От самото начало на войната в Украйна стратегическите изгоди от „ Старлинк “ станаха повече от ясни.. Украинската войска също употребява „ Старлинк “, в това число и за съгласуваност на дронове.

Какво е " Старлинк " и по какъв начин работи тази мрежа?

Програмата „ Старлинк “, която в началото е била с гражданска устременост, има за цел да доставя с интернет места, отдалечени от градовете, както и структурно слаби райони или обособени точки, намиращи се измежду големи водни пространства. Навярно е съществувал и замисълът по този метод да се осведомят и хора в автокрации, където информацията се цензурира.

Със сигурност обаче никой не е мислил, че този интернет ще се употребява по време на война в Европа – тук-там, където агресорът целеустремено унищожава електрозахранването и връзките със международната мрежа.

Как действа " Старлинк "

Програмата обезпечава достъп до интернет посредством транспорт на данни чрез светлината – т.е. действа сходно на оптичен кабел. Само че прехвърлянето се реализира посредством спътници. За тази цел предприемачът от Тексас Илон Мъск от години построява галактическа мрежа, в която обособените спътници обменят между тях съответните данни.
Редакцията предлага
За да могат да се употребяват тези сателитни данни, е нужен и правоприемник на земята, който да свързва устройствата със идващия спътник. От 2019 година компанията „ SpaceX “ е изстреляла в ниска околоземна орбита към 2300 спътника. Целта е да се доближи броя от 42 000 спътника. Заявка за това е подадена до американската Федерална комисия по връзките (FCC).

Какви са преимущества на " Старлинк "?

Старлинк не е първата компания, предлагаща сателитен интернет, само че тя има някои преимущества пред съперниците си. Интернетът ѝ е относително елементарен за прилагане, а потокът от данни е непрестанен и впечатляващо бърз. Причина за това е, че спътниците обикалят Земята на височина от 328 до 614 километра – доста по-ниско от спътниците на съперниците.

Спътниците на предходния сателитен водач Hughesnet обикалят Земята на височина 35 000 километра, а предаването на данните лишава близо 10 пъти повече време.

Добра ли е услугата за частни консуматори?

Засега услугата се предлага единствено на избрани места. Към въпросните 32 страни и райони спадат Съединени американски щати и Канада, елементи от Централна и Южна Европа, Латинска Америка и Южна Австралия. Това не са районите, за които в началото е бил умислен този вид интернет. Това евентуално се дължи и на обстоятелството, че сателитният интернет на Старлинк е доста безценен. Само приемникът коства в Съединени американски щати към 600 евро, а месечната такса за прилагане е 110 $.

Заради това сателитният интернет надали е подобаващ за региони с положително или приемливо мрежово покритие, каквато е Европа, да вземем за пример. Изключения вършат постоянно пътуващите по вода или туристи с каравана, които имат нужда от постоянна интернет връзка от самото начало.

Защо програмата " Старлинк " е оспорвана?

Сателитният интернет на „ Старлинк “ е много оспорван. Предоставянето на услугата за Украйна, включително доставката на нужната техника за приемане на сигнала, се реализира като обществена сделка сред Илън Мъск и Михайло Фьодоров, вицепремиер на Украйна и министър на цифровата промяна. Всичко стана обаче без публични диспути и парламентарен надзор.

Но какво би се случило, в случай че този частен план бъде продаден на най-висока цена и попадне в несъответствуващи ръце? Ами в случай че тоталитарни страни или стратегически врагове получат достъп до мрежата за данни, обхващаща съвсем цялата Земя?

Пренаселеност в орбитата

Освен това Илън Мъск задръства орбитата със своите частни спътници. През 1957 година в Космоса беше изстрелян първият сателит " Спутник ", а до 2019 година там са били изпратени още 8500 спътника. Очаква се частната мрежа да се разрасне до 42 000 спътника. Това значи, че орбитата край Земята бързо се запълва. Това заплашва и други спътници и попречва астрономическите наблюдения от Земята.

Още занапред спътниците на „ Старлинк “ са отговорни за голям брой евентуални произшествия, избегнати в последна минута. А когато един спътник промени своята траектория, с цел да избегне възможен конфликт, това може да провокира верижна реакция, защото и други спътници реагират на променената траектория.

Друг проблем е относително късият живот на спътниците, които след към пет години към този момент излизат отвън строя. Дори в случай че по-късно те изгорят при повторното си нахлуване в земната атмосфера, би трябвало непрекъснато да се изстрелват нови спътници, с цел да се избегнат проблемите с покритието.

Без късмет за конкуренцията

Освен това, „ SpaceX “ се възползва от преобладаващата си позиция на пазара. Заради гъстотата на спътниците, съвсем не остава място за други компании. Това е изключително годно за орбитите, близки до Земята и съществено лимитира конкуренцията в тази област.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Седемте компании на Илон Мъск, които трансформират света
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР