След като производството на защитни облекла и маски в България

...
След като производството на защитни облекла и маски в България
Коментари Харесай

Борисов с мерак за производство на тестове за Covid-19

След като производството на защитни дрехи и маски в България стана мотив за непрестанна горделивост на премиера Бойко Борисов, в този момент той се е прицелил в производството на проби за определяне на ковид. Това стана ясно след негово посещаване в петък в шивашки завод в Хасково, където се снима отдалече с шивачките и изрази страдание, че не може да ги прегърне.

След това пред публицисти той разгласи взетото по-рано денем решение на изключително съвещание на Министерския съвет за подписване на контракт да 30 хиляди теста от Южна Коре и напомни, че страната ни е част от общата поръчка на Европейската комисия.

" Един милион теста сме поръчали, само че няма ги. Физически ги няма. Затова през днешния ден съм упълномощил да възстановиме Института по микробиология, който е бил закрит преди 20 години. Да използваме тази рецесия да си възстановим института и в следствие и ние да си вършим проби ", разви Борисов концепцията си. Тя била разисквана с ген. Венцислав Мутафчийски и проф. Тодор Кантарджиев.

" Министърът на стопанската система разпореди на технопарка да намерят надлежно това материалче, където е на пръчицата, то е особено. Говорил съм, не е памук. Да забележим къде да го произведем ", изясни министър председателят.

На извършеното преди този момент с видеоконферентна връзка държавно съвещание е било решено здравното министерство да подписа контракт с южнокорейската компания OSANG Healthcare Co., Ltd за доставка на проби за Covid-19. Ще бъдат купени 300 комплекта (всеки по 100 теста) или общо 30 000 теста Real-time PCR със документ за приложимост в Европейския съюз за диагностика на Covid-19. Стойността на договорката е 303 000 щатски $. Договорът не е с закрепени крайни количества и по него могат да се вършат спомагателни поръчки за доставка на проби според от нуждата, допълват от Министерския съвет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР