След като привлече като обвиняеми петима кандидати за местната власт

...
След като привлече като обвиняеми петима кандидати за местната власт
Коментари Харесай

Прокуратурата взе на прицел и ключов кандидат на "Демократична България"

След като притегли като обвинени петима претенденти за локалната власт в Несебър, прокуратурата подхвана още двама кандидати за общински съветници – еколога Тома Белев и Йордан Децов, издигнати от " Демократична България ". Белев се явява в София, а Децов в Плевен. Главният прокурор Сотир Цацаров е изискал от изборната комисия разрешение за привличането им като обвинени, а решението си тя е взела късно в сряда. От него не излиза наяве тъкмо защо се желае имунитетът на двамата, а че има формирани преписки от Софийската градска прокуратура, както и разпореждане за формиране на досъдебно произвеждане.

" Нямам нишан от основния прокурор защо ми желае имунитета ", разяснява пред пред " Сега " Белев, който не бил сюрпризиран от отношението на прокуратурата към него. Според него най-ранната дата, в която можело да се случи привличането му като обвинен, е неделя - деня на вота. " Прокуратурата прави политически пиар в интерес на някой или някои ". А в профила си във Facebook написа: " Ако към момента не знаете по какъв начин наподобява тоталитарна страна - ами по този начин наподобява ".

Причината за дейностите на държавното обвиняване против Белев най-вероятно е негово изявление, което беше изтълкувано като антисемитско. Преди няколко дни под пост на Асен Генов във Facebook: " Не забравяйте да благодарите на гледащата зле Грета, в случай че билетът ви за аероплан се оскъпи фрапантно! ", Белев написа: " Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - изцяло гратис ". В същата полемика по-късно той изясни, че се е пошегувал, а смисълът на коментара му е, че гратис е единствено сиренето в клопката за мишките. След това последва и опрощение към хората, които са се почувствали наранени.

По-късно в четвъртък от „ Демократична България “, чиито представители се срещнаха с ръководители на еврейски организации у нас, се извиниха за „ надълбоко неуместната фраза, употребена от нашия сътрудник Тома Белев и за засегнатите от този случай усеща ". " Искрено се причисляваме към извиненията на господин Белев и се надяваме те да бъдат признати като израз на надълбоко почитание към еврейския народ и святата памет за жертвите на закононарушенията против него ", се споделя още в позицията на дясното обединяване.

Междувременно от прокуратурата хвърлиха малко повече светлина и върху случая в Несебър и задържаните преди ден и конвоирани до София петима претенденти за локалната власт в морския град. В сряда против сегашния кмет и претендент за четвърти мандат Николай Димитров и още четирима кандидати, издигнати от разнообразни политически сили, бяха повдигнати обвинявания за проведена незаконна група (ОПГ), работила в прорез с изборните правила.

" ОПГ в Несебър е имала желание да заплати по 100 лева на гласоподаватели ", съобщи в четвъртък шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров. Групата не била „ политически ангажирана “, схемата за търговия с гласове почнала да работи още от края на август, а сигналът в прокуратурата е постъпил при започване на октомври. Въпреки това акцията, която бе обгърната в неясноти, беше извършена седмица преди изборите.

На адреси в общината в Несебър са открити парични суми, бележници, телефони, имена на гласоподаватели. Иззети са записи от камери за видеонаблюдение.

Разследващите настояват, че членове на групата трябвало да получат суми сред 5000 и 10 000 лв.. На други пък против вота им са обещани позиции в локалната администрация. В описите са били имената на 114 души, измежду които небогати хора.
 

НА МУСКУЛИ

" В тази акция подсигурявам, че не купуваме гласове. Има и справедливи условия за това - лишиха ни от държавна дотация. Правим акция на мускули, беше сериозен удар за нас, само че резултатът ще е противоположен и ще го забележим в неделя ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред Нова телевизия в четвъртък. При срещите си с хората по време на акцията тя се обръщала към хората с думите: " Не се продавайте за 50 лева ".

По думите й главният конкурент на Българска социалистическа партия - ГЕРБ, води " мръсна и компроматна война " и използва държавен запас за това.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР